Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SDH Semily I. v letošním roce oslaví 140 let

SDH Semily I. v letošním roce oslaví krásné kulaté výročí. Jeden z nejstarších sborů v naší republice spatřil světlo světa 24. května 1871 schválením vlastních stanov.

Od té doby sbor prošel dlouhou cestu, kterou provázely různé změny a to jak po technické stránce, tak hlavně po stránce členské základny, což je pochopitelné. Po krátké relativní odmlce nebo spíše minimální činnosti, která proběhla v sedmdesátých letech, se sbor opět včlenil do hasičského společenství a to hlavně zásluhou bývalého starosty sboru bratra Pavla Tomíčka, za což mu patří minimálně velké poděkování.

Poslední léta, kdy sbor je sice vyřazen z výjezdových zásahových jednotek, ale svou základní myšlenku neopustil, se jeho orientace zaměřila na kulturní a společenskou činnost a v posledních letech se úspěšně věnuje i hasičské mládeži. Tradiční kulturní akce, které pořádá, jistě každý dobře znáte, ale jen pro připomenutí Hasičský ples SDH Semily I., Pálení čarodějnic s SDH Semily I. a Dětský den s SDH Semily I. V letním období počátkem prázdnin pořádá Dětský hasičský tábor se zaměřením pochopitelně na hasičskou tématiku. Ani v letošním roce to nebude jiné a do krásné přírodní scenérie Chotěvic u Trutnova se letos vydá již potřetí. Tábor je zvláštní i tím, že rodiče a příbuzní dětí každý den navečer jsou prostřednictvím webových stránek sboru informováni o tom, co se na táboře událo, co bylo k jídlu, jaké bylo počasí apod. a to včetně několika fotografií z toho konkrétního dne. V loňském roce se zavedla i emailová pošta, takže rodiče mohou dětem touto cestou napsat i pár řádků.

Sbor se věnuje i další činnosti na podporu města, jako je Semilský Pecen anebo pouť. V posledních letech, kdy je opět v jejich zbrojnici krásný historický skvost, hasičská parní stříkačka vyrobená v roce 1904, se s ní účastní různých ukázek historické techniky, soutěží a výstav jak českých, tak mezinárodních a propaguje i Semily jako město po celém území naší vlasti. Zároveň i touto činností dosáhl několika úspěchů. Zajisté ve Vašich vzpomínkách zůstává nevídaná akce z roku 2008, kdy se v Semilech najednou objevilo 10 plně funkčních parních stříkaček a byl zde pokořen starý rekord v dálkové dopravě vody, což znamenalo i třetí zápis do knihy rekordů. Za tuto akci sbor obdržel v roce 2009 společně s panem Machytkou z rukou starosty města historicky první Cenu města a to za rok 2008.

V loňském roce nemalá skupina sester i bratrů sboru vypomáhala přímo na odstraňování škod po povodních v zaplavené obci Víska. Zároveň pořádal sbírku pro tuto oblast, kterou denně dovážel do postižené oblasti. Touto cestou ještě jednou děkujeme všem spoluobčanům, firmám, spolkům i těm ostatním za poskytnuté dary povodní postiženým lidem. Dary jim pomohly nejen materiálně, ale hlavně psychicky a lide věděli, že na ně nikdo nezapomněl.

Ovšem aktivity sboru nejsou jen na půdě Semil a blízkého okolí, ale již několik let úspěšně spolupracuje se sbírkovým fondem při České televizi Pomozte dětem – kuře. Za tuto podporu, pořádání sbírek a jako partner sbírkového konta byl v roce 2009 oceněn na Britské ambasádě Výroční cenou.

Hasičskou zbrojnici sbor nepřetržitě stavebně přebudovává a věřím, že semilská veřejnost si i tohoto všimla. I v letošním výročním roce nechce sbor nijak usnout, naopak je v plánu další stavební úprava v dolní části zbrojnice.

Závěrem už lze jen podotknout, že sestry a bratři jsou tu vždy pro Vás a připraveni Vám vždy pomoci, tak jak hasičská čest říká a velí.

Děkujeme Vám všem za Vaši podporu, náklonnost, za Vaši účast na našich akcích a doufáme, že v této vzájemné náklonnosti a přízni zůstaneme i nadále. Děkujeme.

Za SDH Semily I. Ladislav Bruckner – místostarosta sbo­ru

Sdílet