Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace úniku neznámé látky v Olomouci

K likvidaci požáru hořícího velkobjemového kontejneru vyjížděla profesionální jednotka hasičů na ulici Pavelkova v Olomouci. Po příjezdu a provedeném průzkumy hasiči zjistili, že uvnitř nehoří, ale z jednoho plechového barelu uniká neznámá látka.

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru přijala informaci o prvotním stavu, tedy požáru kontejneru v průmyslovém areálu ve 22:49. K místu vyslalo operační středisko osádku prvního výjezdového vozidla centrální stanice v Olomouci. Ihned po zjištění, že v kontejneru nehoří a dochází k úniku neznámé látky, které vykazovalo i hustý dým, velitel zásahu situaci přehodnotil na zásah typu úniku neznámé nebezpečné látky. V protichemických oděvech provedli za nasazení speciálních měřících přístrojů možnou identifikaci unikající látky. Rovněž společně s operačním střediskem zahájili prověřování majitele kontejneru a následnou komunikací se specialistou pro nebezpečné látky jednotka provedla opakované měření a postupovala dle doporučených pokynů.

Neznámou látku se nepodařilo identifikovat. Vykazovala tepelné hodnoty a reakce podobné varu. Po provedených měřeních hasiči z kontejneru za asistence vysokozdvižného vozíku vyvozili ostatní neporušené nádoby a ponechali v něm pouze poškozený barel, který po celou dobu zásahu monitorovali. O úniku z kontejneru byl uvědomen majitel a seznámen s provedeným zásahem a nutností následujícího řešení s likvidací.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet