Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U nehody hasiči překládali i koberce

Přes šest hodin dnes hasiči v Brně zasahovali při odstraňování následků nehody kamionu na sjezdu z dálnice D1 k sídlišti Bohunice.

Tahač DAF s návěsem havaroval na sjezdu ze 190. kilometru dálnice. V prudké zatáčce se plně naložená souprava převrátila na levý bok a zůstala ležet u svodidel. Nehoda byla hasičům ohlášena v 7.57 hodin, na místo vyjely jednotky ze stanic v Točné a Bauerově ulici.

Hasiči zajistili místo nehody a z deformované kabiny předním oknem bez nasazení hydraulického nářadí pomohli ven zraněnému řidiči. Muže předali do péče zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice. Na soupravě hasiči udělali protipožární opatření a do záchytných vaniček jímali naftu unikající z palivových nádrží kamionu. Část ze zhruba 40 litrů vytékajícího paliva na vozovce zasypali sorbentem.

K vyproštění převrácené soupravy byli přivoláni pracovníci asistenční služby s těžkými mechanismy. Protože ale postavení kamionu bránil náklad, hasiči v rámci likvidačních prací z návěsu na dvě přistavená náhradní vozidla postupně překládali 248 rolí koberců o celkové hmotnosti 18 tun. Překládání koberců, které kamion převážel z Itálie do Brna na veletržní výstaviště, hasiči ukončili po 12. hodině. O dvě hodiny později se pracovníkům asistenční služby s pomocí hasičů podařilo převrácenou soupravu dlouhou 22 metrů postavit zpět na kola. Hasiči vozovku očistili od zbytků vytékající nafty a použitého sorbentu a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet