Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Libereckého žháře chytili, zapaloval věci v domech

Zhruba od poloviny roku 2010 zaznamenávali policisté zvýšený počet žhářských útoků ve městě Liberci a jeho okolí. Kriminalisté se každým ohlášeným požárem velmi intenzívně zabývali a na základě vyhodnocení, kdy některé ze žhářských útoků vykazovaly shodné znaky a sériovost, vyčlenili v loňském roce speciální vyšetřovací tým „ZICO“.

Požáry byly většinou zakládány ve vícepodlažních bytových jednotkách, ohroženo tak bylo více osob. Při likvidaci požárů muselo být evakuováno na sedmdesát nájemníků, někteří z nich se nadýchali zplodin z hoření a museli být ošetřeni v nemocnici.

Speciálnímu vyšetřovacímu týmu se na základě velmi důkladné a intenzivní mravenčí práci podařilo včera, 24. března 2011, zadržet 30letého Liberečana. Policejní komisař muže viní z několika žhářských útoků v centru Liberce a jeho okolí, kdy vystavil nájemníky domů nebezpečí smrti a způsobil škodu velkého rozsahu.

30letý Liberečan čelí obvinění z obecného ohrožení dle § 272/odst. 1,2 písm. b). Trestní zákoník vymezuje v souvislosti s tímto trestným činem trest odnětí svobody od osmi do patnácti let. Policejní komisař podá rovněž podnět, aby na obviněného muže byla uvalena vyšetřovací vazba.

V této souvislosti děkujeme občanům, kteří reagovali na veškeré výzvy a identikity zveřejněné v médiích a poskytovali kriminalistům desítky poznatků a informací. I přesto, že žádný z nich nevedl k objasnění případů a odhalení pachatele, projevili občané velkou aktivitu, snahu, vstřícnost a ochotu pomoci při jeho dopadení.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje
Policie ČR

Sdílet