Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Včelař tavil vosk z rámečků, kůlna shořela

Dne 26. 3. 2011 ve 13:03 hod. byli hasiči informováni o požáru kůlny v obci Napajedla. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z obce Napajedla

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru kůlny u rodinného domu.

Majitel tavil vosk ze včelařských mřížek, k čemuž využíval topeniště a kotel u své kůlny. Během tavení vosku se včelař krátkodobě vzdálil a při návratu uviděl plameny. Sám se snažil začínající požár hasit přenosným hasicím přístrojem a později i kbelíky s vodou. Na sílící plameny to však nestačilo a na místo museli vyrazit hasiči.

Už při příjezdu hasičů byla celá kůlna prakticky v plamenech. Hasiči postupně rozvinuli vodní proudy a požár se podařilo rychle lokalizovat. Včasným zásahem zabránili hasiči rozšíření požáru mimo kůlnu a na další sousední objekty u domu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Muž vypověděl svůj příběh s tím, že včelstva a další včelařské vybavení bylo mimo dosah požáru. V kůlně majitel přišel o vybavení, čerpadla a uskladněné dřevo. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena asi na 10.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který nechal topeniště bez dozoru.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet