Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali po čelním střetu dvou vozů

Dne 27. 3. 2011 v 10:52 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě ve Zlíně, Přílukách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/49, u čerpací stanice Zlín-Příluky, došlo k těžké dopravní nehodě tří osobních vozů zn. Opel Insignia, Š Felicia a VW Golf.

Řidič prvního vozu přejel do protisměru, kde čelně narazil do Felicie. Řidič třetího vozu se snažil dobrzdit před nehodou a došlo k malému střetu. Ve voze zn. Škoda došlo ke dvěma vážným zraněním dvou seniorů. Spolujezdkyně byla vytažena z vraku auta ven, řidič zůstal zaklíněn ve voze. Jejich auto skončilo po střetu mimo silnici a v příkopu mezi železnicí a silnicí.

Hasiči dorazili na místě nehody z nedaleké stanice do jedné minuty od výjezdu. Oběma zraněným byla poskytnuta první pomoc. O pár minut později dorazila posádka zdravotnické záchranné služby, která se začala starat o pacienty. Žena, vytažená z vraku vozu, ležela na silnici. Hasiči se soustředili na vyproštění vážně zraněného řidiče.

Za použití speciálního hydraulického nářadí byly odstřiženy dveře i sloupek a byl vytvořen dostatečný prostor na vytažení muže. Po uvolnění sevření byl senior vytažen ven a umístěn na transportní desku. Následně byl přenesen do sanitního vozu, kde mu byla poskytnuta odborná lékařská pomoc. Po ošetření byli zranění odvezeni do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Hasiči zabezpečili vraky vozů proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla střídavě doprava na hlavním tahu omezena nebo i zcela uzavřena. Dopravní omezení trvalo asi do čtrnácté hodiny. Nehodu šetřila policie.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet