Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár okálu v Rokytnici nad Jizerou způsobil škodu za jeden a půl milionu

V úterý 29. března 2011 v 16.38 hodin byl ohlášen požár rodinného domu v části Horní Rokytnice obce Rokytnice nad Jizerou. Podle ohlašovatele šlehaly z balkonu dřevěného okálu plameny. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Jilemnice spolu s dobrovolnými kolegy z Rokytnice nad Jizerou se třemi cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že z druhého nadzemního podlaží jde kouř a šlehají plameny. V dýchací technice na požár nasadili dva vodní proudy a jeden vysokotlaký vodní proud. Na místě nalezli majitele domu, který se nadýchal jedovatých zplodin hoření. K jeho ošetření povolána zdravotnická záchranná služba.

Jako posila byla na místo vyslána také dobrovolná jednotka z Jablonce nad Jizerou s dalšími dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami. Po příjezdu posilové jednotky začali hasiči z nastavovacích žebříků okny hasit požár dalšími dvěma vodními proudy. Velitel zásahu zřídil štáb. Uvnitř domu byla nalezena tlaková lahev s propan-butanem, kterou hasiči vynesli ven a ochladili ji vodou. Požár se podařilo dostat pod kontrolu před 19. hodinou. Rozebírání střešních konstrukcí a dohašovací práce probíhaly ještě další hodinu. Poté byla na místě ponechána dobrovolná jednotka z Rokytnice nad Jizerou, která zajišťovala na požářišti dohlídku.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Dnes bude probíhat ohledání požářiště ve spolupráci s pracovníky v oboru elektro z Technického ústavu požární ochrany Praha. Výše škody podle odhadu majitele dosahuje 1,5 milionu. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 1 milionu korun.

AKTU: Jako příčina vzniku požáru byla odborníky z Technického ústavu požární ochrany Praha určena s největší pravděpodobností technická závada na elektrické rozbočce v zásuvce.

Foto: Jitka Červenková

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet