Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana ztracené osoby ze zalesněného prostoru

V neděli 3. 4. 2011 v čase 7:17 hodin bylo přijato na tísňovou linku 112 volání z IMEI čísla (mobilní telefon bez SIM karty) od občana slovenské národnosti. Volající se nacházel v lese poblíž města Beroun, byl značně dezorientovaný a dehydratovaný.

Pomocí aplikace GisMap Klient (mapová podpora), která je součástí aplikace TCTV 112, byla zjištěna přepokládaná lokalizace volajícího – obce Chyňava, Železná, Hýskov, Nenačovice, Beroun – Zdejcina. Volající si pamatoval pouze, že o půlnoci navštívil rozhlednu Děd, která je vzdálená cca 1,5 km vzdušnou čarou od obce Beroun – Zdejcina a nyní se nachází v hustě zalesněném terénu, kde není možno spatřit žádný význačný orientační bod, který by pomohl s jeho lokalizací. Nevěděl, kterým směrem šel, kolik ušel, jak dlouho šel.

Událost předána Policii ČR a přes OPIS GŘ HZS ČR zažádáno pomocí poskytovatele telefonních služeb (Telefónica O2) o upřesnění lokalizace volajícího. S volajícím bylo domluveno, že na předpokládané místo vyšleme pomoc, a to jednotku HZS a hlídku P ČR. Volající vyčká na místě a bude poslouchat, zda neuslyší výstražné zvukové zařízení techniky, která vyjela k události. Poté ihned zavolá na tísňovou linku 112 a operační středisko navede vyslanou pomoc jeho směrem.

Jednotka ze stanice HZS Beroun s technikou Škoda Yeti 4×4 byla vyslána na předpokládané místo. Volající volal zpět asi v 10 minutových intervalech. Pomocí pečlivého vytěžování volající osoby operátory tísňové linky 112 bylo zjištěno, že volající se skutečně o půlnoci nacházel na rozhledně Děd, poté překročil potok, ale nepřekročil řeku Berounku. Tato stěžejní informace pomohla značně zúžit daný prostor k nalezení hledané osoby.

Hasiči i policisté se zaměřili na prohledávání okolí obce Beroun – Zdejcina, která se nachází na pravém břehu řeky Berounky. Jednotka hasičů ze stanice HZS Beroun a hlídka P ČR projížděla danou lokalitu a v krátkých intervalech zapínala výstražné zařízení.

V 8:15 hodin volající zavolal, že „slyší v povzdálí houkání sirény“. V tomto čase mohl slyšet pouze jednotku HZS Beroun. Hasiči využili výhody vozidla 4×4 a vjeli na polní cestu do lesního prostoru, aby se co nejblíže dostali k hledané osobě. Hlídka PČR prováděla monitoring po pevné komunikaci.

V 8:20 hodin se volající opět ozval, že zvuk slyší intenzivněji a je schopen i rozpoznat směr, odkud zvuk jde. Jednotka hasičů ze stanice HZS Beroun a hlídka Policie ČR zůstali na místě a volající šel po zvuku směrem k nim.

V 8:30 hodin zavolal příslušník Policie ČR už z mobilního telefonu hledané osoby. Muž byl v pořádku.

por. Bc. Aleš Skoupý
HZS Středočeského kraje

Sdílet