Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AKTUÁLNĚ: Rozsáhlý požár autoservisu, škoda je 2,5 mil. Kč

Dne 7. 4. 2011 v 10:53 hod. byli hasiči informováni o požáru v autoservisu v Želechovicích nad Dřevnicí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Želechovic a Slušovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru uvnitř servisu.

Před příjezdem hasičů se zaměstnancům podařilo včas dostat do bezpečí a mimo plameny několik odstavených i opravovaných osobních aut, dále technické vybavení dílen, sady pneumatik, sudy s oleji i provozními kapalinami a další vybavení kanceláře.

Už při výjezdu ze Zlína byl vidět kouř stoupající z místa požáru. Hasiči byli na místě už za pět minut po výjezdu a okamžitě začali rozvinovat vodní proudy. Požární útok byl veden jak ze země, tak i následně z koše automobilového žebříku. Hasiči pronikli na střechu dvou spojených budov i do samotného objektu.

Intenzivním hašením se požár podařilo lokalizovat asi po čtyřiceti minutách prací. Zásah komplikoval silnější vítr, který rozšiřoval plameny pod střechou. Samotné hasiče pak ohrožovaly výbuchy uskladněných pneumatik. Při požáru a zásahu nakonec nebyl nikdo zraněn.

Po stražení plamenů se hasiči soustředili na dohašování skrytých ohnisek, zvláště ve střešních konstrukcích a v uskladněných pneumatikách. Během dohašování bylo z objektu a zničených místností vyneseno množství dílů na vozidla, stroje a vybavení.

aktualizace

12:00

Pracovníci energetické společnosti vypnuli proud ve vedení nad místem zásahu, aby mohli hasiči dohasit střešní konstrukce. Část objektu museli hasiči strhnout, rozebrat a následně znovu dohasit.

13:00

Požár stále není zcela zlikvidován. Velitel zásahu hlásí, že je nutné dál pokračovat v rozebírání konstrukcí a sádrokartonových obkladů, za kterými se mohou nacházet další ohniska. Likvidace požáru tak nadále pokračuje. Část zásahových vozů profesionálů se vrátila na základnu do Zlína.

13:30

Od počátku zásahu na místě požáru pracuje také vyšetřovatel hasičů ze Zlína. Sbírá prvotní informace od zaměstnanců servisu a snaží se zjistit příčinu vzniku ničivého požáru. Plameny zasáhly značnou část uskladněných věcí a vybavení dílen i skladů. Značně poškozena je střecha a další konstrukce. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 2.500.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2,5 mil. Kč.

13:45

Velitel zásahu hlásí likvidaci požáru. Hasičům se podařilo dohasit všechna skrytá ohniska a zabránit dalšímu případnému rozhoření. Na místě pokračuje dohlídka, předání požářiště majiteli a vyšetřování příčiny vzniku požáru.

připravujeme další aktualizace a foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet