Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva vlaky se srazily

Osobní vlak se na trati z Krnova do Bruntálu srazil s lokomotivou dnes (26. 10. 2005) krátce po 8. hodině. Ta mu byla vyslána na pomoc poté, kdy se v prudkém stoupání v úseku mezi Zátorem a Miloticemi nad Opavou zastavil a díky mokrému listí na trati se nemohl rozjet.

Na místo ihned vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, stanice Bruntál a Krnov. Na místo rovněž vzlétl vrtulník zdravotnické záchranné služby z Ostravy a jednotka Hasičské záchranné služby podniku České dráhy z Olomouce s vyšetřovateli Českých drah.
Vzhledem k nepřístupnému terénu (lesní úsek s prudkým stoupáním) se záchranáři dostávali na místo nehody jen velmi složitě. Po průzkumu ve vlaku zjistili, že na místě je 8 lehce zraněných osob. Vlak je vinou srážky vykolejený a trať je v těchto chvílích neprůjezdná. Ze stanice Milotice byl k místu nehody vypraven zvláštní vlak se záchranáři, do kterého byli přesunuti cestující (včetně lehce zraněných) a dopraveni do stanice. Tam byla zraněným poskytnuta lékařská pomoc, jednoho zraněného převezl vrtulník do nemocnice v Bruntálu.

Při nehodě osobního vlaku s lokomotivou bylo zraněno celkem 8 cestujících. Jeden z nich byl zraněn těžce, ostatní zranění byla lehčího rázu. Ve vlaku v době srážky cestovalo 40 cestujících.
Zásah hasičů a záchranářů byl značně komplikován nepřístupností místa nehody pro těžkou hasičskou techniku. Kolem trati je v těchto místech prudký svah po obou stranách, a tak sem byl přístup možný pouze po trati nebo pomocí terénních automobilů.
Příčinu srážky lokomotivy s vlakem a rozsah způsobených škod nadále šetří inspekční orgány Českých drah.

mjr. Ing. Petr Faster
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet