Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr vyvracel stromy a části střech

K uvolňování silnic od vyvrácených stromů a zbytků utržených střešních krytin dnes do 11 hodin hasiči vyjížděli na 14 míst kraje.

Ilustrační foto

Na Blanensku vyvrácené stromy vyvrácené poryvy větru pomocí motorových pil odstraňovali v Olomoučanech, Křtinách, Sloupu a Žďárné. V Olomučanech museli k zásahu povolat také pracovníky rozvodných závodů, protože mohutný smrk spadl na dráty el. vedení.

Také v Brně stromy padaly na el. vedení. Kmen ohrožující rozvody hasiči pořezali a zlikvidovali v Kamenné ulici, na Rosického náměstí v Žabovřeskách od vyvráceného stromu uvolňovali troleje trolejbusové linky dopravního podniku. Další spadlé stromy hasiči rozřezali a odklidili z vozovky v Černovické ulici v Komárově. Na Brněnsku hasiči s motorovými pilami zasahovali při uvolňování silnic v obcích Pernštejnské Jestřabí a Prace.

Na čtyřech místech kraje hasiče od nočních hodin zaměstnaly také uvolněné části střech a dalších objektů. Padající polyesterové pláty připravené na zateplení střechy odstraňovali ze střechy domu nas náměstí SNP v Brně-Černých Polích. Ve stejné čtvrti krajského města také likvidovali zbytky reklamy utržené z lešení na domě ve Fišově ulici.

V ulici Sv. Čecha v Hustopečích na Břeclavsku hasiče volali obyvatelé jednoho z domů poté, co jim na balkoně přistála část utrženého přístřešku. Překážku hasiči na balkoně rozebrali a odstranili. K uvolněnému plechu na střeše domu hasiči vyjížděli rovněž do Havlíčkovy ulice v Hodoníně. Plech ohrožující chodce zlikvidovali hasiči – lezci s pomocí výškové techniky.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet