Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár trávy za silného větru

Operátorka tísňové linky 150 přijímá v pátek 8. dubna krátce před šestnáctou hodinou hlášení o požáru v Chodově pod lesem za „Potůčkem“. Předává informaci takzvanou „Datovou větou“ na pracoviště Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Karlovarského kra­je.

Ilustrační foto

Příslušníci KOPIS ve službě zpracují informaci pomocí počítačových technologií a vyhlašují systémem JAY poplach pro zásahové družstvo chodovské jednotky. Krajské operační a informační středisko určuje k výjezdu cisternovou automobilovou stříkačku CAS 24 T815 TERRNo1.

KOPIS vzápětí dostává z telefonního centra tísňového volání (TCTV) další informaci, že požár se rychle šíří vlivem silného větru směrem k lesu. Operační důstojník rozhoduje o vyhlášení poplachu i pro druhé družstvo chodovských hasičů s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 20 T815 TERRNo1.

Po příjezdu na místo zásahu nahlašuje velitel zásahu na KOPIS, že se jedná o požár trávy na ploše 50×50 metrů, a síly a prostředky soustředěné na místě události postačují k likvidaci požáru. K hašení se používají jak vodní útočné proudy, tak i jednoduché hasební prostředky. Po úspěšné likvidaci požáru se obě družstva vrací na základnu.

zdroj: SDH Chodov
Jiří Kot

Sdílet