Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyvrácené stromy padaly na silnice i střechy

Hasiči v Jihomoravském kraji také dne 10.4. pokračovali v uvolňování vozovek a dalších míst od stromů vyvrácených silným větrem.

Od nočních a časných ranních hodin zasahovali na takřka 20 místech. Vítr kromě stromů také trhal střešní krytinu, na dvou místech do vyvrácených stromů narazila projíždějící auta.

V krajském městě hasiči k uvolnění komunikace vyjížděli do Božetěchovy ulice v Králově Poli, kde strom zatarasil vozovku i chodník. Další strom hrozící pádem na chodník hasiči odstranili v Horské ulici v Žabovřeskách. V Palackého třídě v Králově Poli hasiči pomocí automobilového žebříku odstraňovali části izolační lepenky, kterou vítr utrhl ze střechy domu a shodil do dvora. V Zemědělské ulici v Černých Polích na stěně u vchodu do domu likvidovali několik čtverečních metrů omítky, které hrozila pádem na chodník. V ulici Na pískové cestě v Bohunicích z pracovního koše automobilového žebříku odstranili utrženou lampu veřejného osvětlení.

Na Brněnsku hasiči už krátce po půlnoci vyjížděli na silnici u obce Nedvědice k rozřezání a odklizení mohutného smrku, který zatarasil celou šíři vozovky. U Rajhradu s motorovou pilou zasahovali u stromu, který vítr vyvrátil na silnici a do spadlého kmene narazilo projíždějící osobní auto. Nehoda se obešla bez zranění. Nalomenou větev hrozící pádem do vozovky odstranili u Ivančic.

Na Blanensku měli hasiči nejvíc práce v okresním městě a v Jedovnicích. V Blansku v Palackého ulici pomocí výškové techniky odstraňovali vyvrácený strom, který spadl na obytný dům. Mohutný kmen po částech shora postupně odřezávali a likvidovali. Výškovou techniku hasiči potřebovali také v rekreační oblasti u rybníka Olšovec v Jedovnicích, kde stromy vítr vyvrátil na střechy dvou chat. Oba kmeny hasiči postupně odřezávali. Silnice zatarasené spadlými stromy hasiči v okrese uvolňovali u Letovic a Žďárné.

Na Břeclavsku hasiči s motorovými pilami zasahovali na čtyřech místech. Kmeny a větve z vozovek odstranili na komunikacích z Břeclavi do Valtic a z Hustopečí do Horních Bojanovic a v Moravské Nové Vsi. U Lanžhota pořezali a odstranili ze silnice strom, do kterého narazilo auto. Při nehodě byl jeden člověk zraněn. Na Znojemsku hasiči zasahovali při odstranění vyvráceného stromu na silnici u obce Šatov.

info: HZS JHM
foto info: Blanesko 112

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet