Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z nástražného výbušného systému se vyklubala pastička na zloděje

Dnes v 10.38 hodin přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášení požáru zahradní chatky v Pertolticích pod Ralskem. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí spolu s dobrovolnými kolegy z Mimoně a Brniště se 3 cisternovými vo­zy.

Hasiči na místě nalezli hořící zahradní chatku o rozměrech 6 × 4 metry s přístavkem. Na požár nasadili dva vodní proudy a jeden vysokotlaký vodní proud. Z přístavku evakuovali dvě menší tlakové lahve. Na plotě chatky bylo nalezeno zařízení podobné nástražnému výbušnému systému. Na místo byli povoláni pyrotechnici Policie ČR, aby zjistili, zda skutečně hrozí nějaké nebezpečí.

V 11.28 hodin se na místo dostavil majitel chatky, který zasahujícím hasičům i policistům vysvětlil, že se jedná pouze o podomácky vyrobenou světelnou a zvukovou signalizaci proti zlodějům. Požár se podařilo zcela uhasit před půl jednou.

Jako příčinu vzniku požáru označil vyšetřovatel hasičů neodbornou instalaci kouřovodu kamen, ve kterých se v době vzniku požáru topilo. Sám majitel přiznal, že ocelový kouřovod instaloval svépomocí. Vyšetřovatel udělil majiteli chatky na místě blokovou pokutu.

Pyrotechnik Policie ČR potvrdil, že výstražný systém byl vytvořen z nelegálně držených vojenských světlic. Majitel chatky odhadl výši škody vzniklé požárem na 500 tisíc korun.

Foto: HSZS LBK a Martin Dejdar – Hasiči Mimoň

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet