Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali při úniku žhavého skla

K úniku roztaveného skla z prasklé vany dnes hasiči vyjížděli do podniku v Zahradní ulici v Hodonicích na Znojemsku.

Ilustrační foto

Do provozu na výrobu skelného vlákna je v 8.27 hodin zavolali pracovníci podniku poté, co z praskliny začalo roztavené sklo masivně vytékat do záchytné jímky a žhnoucí prostředí zaplnila vodní pára. K zásahu vyjela profesionální jednotka ze stanice ve Znojmě a dobrovolná jednotka ze Slupi.

Vytékající žhavé sklo hasiči spolu s pracovníky podniku ochlazovali vodou. Protože v hydrantu ve výrobním areálu klesl tlak vody, k případnému zřízení kyvadlové dopravy vody ze zdrojů v okolí velitel zásahu požádal o vyslání dalších jednotek. Do Hodonic vyjely jednotky SDH Mikulovice a Božice. Tlak vody se s využitím vody z řeky Dyje vzápětí podařilo zvýšit a hasiči ze všech čtyř zasahujících jednotek se spolu s pracovníky podniku zaměřili na ochlazování záchytné jímky se žhnoucím sklem.

Na vytékající žhavou hmotu s teplotou kolem tisíce stupňů Celsia hasiči a zdejší pracovníci téměř celé dopoledne stříkali vodu ze 13 proudnic. Přímo k prasklině namířili proudnici vyrobenou z šest metrů dlouhé roury. V prostředí plné horké páry se museli v krátkých intervalech střídat. Protože v záchytné jímce se hromadila horká voda, k jejímu odčerpání hasiči povolali dva fekální vozy.

V prasklé vaně bylo původně podle odhadu 150 tun roztaveného skla a většina žhavé hmoty vytekla do jímky pod zařízením. V 11.15 hodin se únik žhavé hmoty z vany podařilo zastavit. Ve 12.22 hodin pak hasiči ukončili zásah. Příčinu úniku a žhnutí roztaveného skla mimo výrobní vanu spolu s pracovníky podniku zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Přímou škodu na znehodnocené technologii a tunách zničeného roztaveného skla představitelé podniku podle předběžného odhadu vyčíslili na 500 tisíc korun. Následné škody předběžně vyčíslili na 10 milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet