Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vrtulník zachraňoval zraněného cyklistu

K záchraně zraněných osob v úterý z brněnského letiště dvakrát vzlétal policejní vrtulník s hasiči – leteckými záchranáři na palubě.

Ilustrační foto

Stroj Bell 412 poprvé startoval po 15. hodině k vodnímu dílu Nové Mlýny na Břeclavsku pro muže, se kterým se zhruba 300 metrů od břehu převrátil katamarán. Lehce zraněný muž byl při příletu vrtulníku již v péči členů Vodní záchranné služby, kteří se k němu dostali na člunu. Vrtulník se po průzkumu vrátil na základnu v Brně.

K další akci vrtulník krátce po 18. hodině startoval do okolí obce Šebrov na Blanensku. Záchranáře z mobilního telefonu zavolal o pomoc mladý cyklista, který na lesní stezce spadl a poranil si nohu. Ležící postavu s kolem na stezce v obtížně přístupném terénu jako první zahlédli hasiči z paluby vrtulníku. S osádkou stroje poblíž lesní cesty našli místo k přistání.

Ke zraněnému dorazili společně se zdravotníky, kteří cyklistovi poskytli první pomoc a s pomocí hasičů ho umístili na nosítka. Protože k sanitce na silnici u Vranova to bylo po lesní stezce značně daleko, hasiči nosítka s cyklistou pomocí palubního jeřábu vytáhli na palubu vrtulníku a k sanitce ho dopravili vzdušnou cestou.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet