Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitelé čet a družstev si rozšiřovali znalosti

V návaznosti na plán odborné přípravy příslušníků HZS JmK se uskutečnilo instrukčně metodické zaměstnání, zaměřené na prohloubení spolupráce požárních stanic územního odboru Brno při společných zásazích, zejména pak na taktickou součinnost velitelů při operačním řízení a na praktický výcvik a proškolení nových postupů.

Zaměstnání bylo koncipováno jako dvoudenní a probíhalo částečně ve Školním výcvikovém zařízení GŘ HZS ČR Brno – Líšeň a dále ve Školícím středisku HZS JmK Tišnov. V jednotlivých dvoudenních blocích se celkem vystřídalo 52 velitelů čet a družstev z 11 brněnských požárních stanic. Velitelé se zaměstnání zúčastnili na základě dobrovolnosti ve volnu mezi směnami.

Dvoudenní blok byl rozdělen na teoretickou a praktickou část. V teoretickém bloku se hasiči seznamovali s bezpečnostními prvky a novými trendy při vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel s tzv. hybridním pohonem. V této teoretické části si také zopakovali taktické postupy při zásahu pěnou a připomenuli si zásoby a druhy jednotlivých pěnidel, kterými disponuje HZS JmK.

Velitelé byli také proškoleni v problematice vedení radioprovozu, hašení požárů v uzavřených prostorách, a záchrany osob pomocí nastavovacích žebříků. Účastníci zaměstnání se rovněž seznámili s novými poznatky z likvidačních prácí, problematikou dokumentace, i s novými brněnskými ulicemi. V praktické části si velitelé vyzkoušeli právě nové postupy při záchraně osob za pomocí nastavovacích a automobilových žebříků, dále záchranu osob pomocí evakuačního rukávu a byla jim představena seskoková záchranná matrace, kterou disponuje PS Brno – Lidická.

Velitelé si vyzkoušeli všechny agregáty a speciální proudnice na hašení požáru hořlavých kapalin za pomocí pěny. Praktická část patřila rovněž stavění dekontaminační sprchy a oblékání do protichemických ochranných obleků, které jsou využívány při zásahu na nebezpečnou látku. Jednou z nejnáročnějších činností celého výcviku byl pak výcvik v ohňovém kontejneru, kde jsou simulovány reálné podmínky pro zásah.

Celé zaměstnání bylo velmi kladně hodnoceno a bylo velkým přínosem v prohloubení odborné přípravy velitelů, ale i v nácviku taktických postupů při součinnosti při řešení mimořádných událostí. Velké poděkování patří všem organizátorům tohoto zaměstnání, jmenovitě pak ppor. Ing. Tomáši Richterovi z požární stanice Brno – Lidická.

kpt. Ing. Milan Tlamka
odd. IZS a řízení JPO
KŘ HZS JmK

Sdílet