Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Luxor 2011 – příprava na mimořádné události

Rozsáhlé cvičení zaměřené na úkoly ochrany obyvatelstva má zvýšit připravenost dobrovolných hasičů v Karlovarském kraji. Loňská příprava na stejné téma se prokázala na začátku letošního roku, kdy hasiči významně pomáhali při povodňové aktivitě v kraji.

Výcvik je určený pro vybrané jednotky dobrovolných hasičů, které budou po proškolení schopny účinně zasáhnout při mimořádných událostech typu živelných katastrof kdekoliv na území Karlovarského kraje. Zatímco při požárech jsou tyto jednotky podle poplachového plánu určeny jen pro svou místní obec, cílem této přípravy je vyškolit hasiče, kteří na vyžádání budou připravení vyjet a pomáhat kdekoliv to bude potřeba.

Dějištěm letošního cvičení s názvem Luxor 2011 je stejně jako v loňském roce Autocamp Luxor ve Velké Hleďsebi na Chebsku. První úkoly začnou jednotky plnit v pátek 15. dubna 2011 v 15 hodin, připravený je pro ně i noční výcvik, pokračovat pak budou celé dopoledne v sobotu 16. dubna 2011. Všechny zúčastněné dobrovolné jednotky se postupně proškolí na devíti stanovištích, kde je lektoři z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kra­je,

Policie ČR či vodní záchranné služby budou učit zásady pomoci v rámci ochrany obyvatelstva. Jednotlivá stanoviště budou zaměřena například na protipovodňová opatření, záchranné a likvidační práce při zřícení budov, evakuace obyvatelstva a zásady komunikace s obyvatelstvem, vyhledávání osob v terénu, záchranu osob z vodní hladiny či poskytnutí první pomoci a psychologické pomoci. Výcvik na všech stanovištích bude probíhat praktickou formou, každý z hasičů si tak vše přímo vyzkouší.

Do výcviku se zapojí devět vybraných jednotek dobrovolných hasičů, celkem šest desítek cvičících. Protože úkoly ochrany obyvatelstva při živelných katastrofách jsou výrazně v rukou starostů, výcviku Luxor 2011 se zúčastní také desítka pozvaných představitelů obcí.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet