Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár restaurace na Kocandě ve Zlíně

Dne 18. 4. 2011 v 02:56 hod. byli hasiči informováni o požáru domu ve Zlíně, Kocandě.

Na místo postupně vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlín, jednotky dobrovolných hasičů ze Štípy, Kostelce, Fryštáku a jednotka podnikových hasičů Mitas a.s. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru známé restaurace.

Požár ohlásil v časných ranních hodinách svědek, který si všiml záře nad střechami domů v části Kocanda. S podezřením na požár ohlásil událost na tísňovou linku.

První cisterny hasičů byly na místě za sedm minut od výjezdu ze stanice Zlín. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlý požár a vyžádal si výjezd dalších posilových vozů. V době našeho příjezdu byla požárem zcela zachvácena celá část pro veřejnost a došlo k prohoření střechy.

Hasiči postupně rozvinuli vodní vedení a požárním útokem se snažili zabránit dalšímu rozšíření plamenů na technickou část restaurace. Od počátku hasiči bojovali také s nedostatek vody z hydrantové sítě, a proto byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu k povolání dalších cisteren na dovážku vody.

Do některých částí budovy se museli hasiči dostat násilím, a to i za použití seker nebo motorové pily. Z technických místností se hasičům podařilo včas vynést tři velké tlakové lahve na plyn. Hasiči postupně hořící objekt obklíčili a sérií proudů vody se jim podařilo požár lokalizovat. V dýchacích přístrojích pronikli do hořících místností, kde dál bojovali s plameny. Část vnitřních konstrukcí z trámů se zřítila, včetně podkrovního balkonu.

Aktualizace

04:50 Velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Po téměř dvou hodinách prací se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu a zabránit jejich dalšímu šíření v konstrukcích stavby. Hasiči průzkumem prohledali všechny prostory restaurace a dál požár likvidují sérií proudů vody.

06:00 Velitel zásahu snížil počet zasahujících jednotek na místě požáru. Na své základny se vrací všechny jednotky dobrovolných hasičů a podnikoví hasiči Mitas a.s. Zbylé jednotky dohašují poslední ohniska uvnitř zničeného objektu a rozebírají část zasažených konstrukcí.

06:30 Hasiči se připravují na střídání směny. Na místě požáru bude nadále asi šest hasičů dohašovat a likvidovat zbytky požáru. Svou práci už zahájil také krajský vyšetřovatel hasičů.

07:30 Finální dohašovací práce mají na starost profesionální hasiči ze Zlína. Cílem je uchovat co největší počet stop pro šetření hasičů a policie. Tým vyšetřovatelů se postupně sjíždí na místo a zahájí společně další část podrobného ohledání požářiště. Na místo míří také speciálně cvičený pes pro vyhledávání akcelerantů hoření.

08:50 Hlášena likvidace požáru. Profesionální hasiči dokončili celkovou likvidaci požáru a jednotku na místě střídají hasiči města Zlín. Dalším úkolem bude dohlídka na místě požáru a nad případným dalším rozhořením.

12:00 Tým vyšetřovatelů hasičů a policistů se dál prohrabává spáleništěm ve vyhořelé restauraci na Kocandě. Podrobné ohledání místa pokračuje pomalým tempem, což je zapříčiněno precizností hledání. Vyšetřovatelé se snaží v ruinách najít důležité stopy, které by je přiblížily k možným příčinám vzniku požáru. Na místě pracují i další odborníci a konzultanti. Majitel podniku se prozatím nevyjádřil ke vzniklým škodám, stejně tak ani nájemce.

13:00 Vyšetřovatelé ukončili svou práci na místě rozsáhlého požáru. Ze zničených prostor se podařilo zajistit několik stop, které jsou odeslány na další zkoumání do laboratoří. Okruh možných příčin vzniku požáru je ale stále velmi široký a případ je nadále v šetření policie. Poškození si vyčíslili ztráty na majetku za 9 mil. Kč.

případ nadále sledujeme, aktualizujeme

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet