Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa likvidovalo také polské letadlo

Rozsáhlý požár lesa likvidují od dnešního 19. dubna 2011 odpoledne hasiči v oblasti Ruprechtického Špičáku na Náchodsku. Požár se rozšířil z polské strany na české území k rozhledně a zasáhl zhruba hektar lesa.

Na místo ve 12:30 hodin vyjeli z české strany profesionální hasiči z Broumova a Náchoda, dobrovolní hasiči z Broumova, Teplic nad Metují, Meziměstí a Jetřichova, dále na místě zasahují tři jednotky polských hasičů.

Na hašení v těžko přístupném a kopcovitém terénu s převýšením až 880 metrů byly povolány dva vrtulníky Policie ČR s bambi vaky a také hasicí letadlo z Polska. Několik hasičských cisteren a lesní speciál Unimog se dostaly do zasažené oblasti ve výše položených místech,hasiči dále vytvořili několik dopravních vedení z hadic na likvidaci požáru a používají i jednoduché hasební prostředky.

V Ruprechticích bylo zřízeno stanoviště pro doplňování vrtulníků vodou. Požár se podařilo lokalizovat v 15:47 hodin. Dohašování požáru bude pokračovat minimálně celé odpoledne. Příčiny vzniku požáru ani výše škody nebyly prozatím určeny.

Jednotky PS Broumov, JSDH Broumov, JSDH Meziměstí, JSDH Teplice n. Metují zasahují u hlášeného požáru lesa v okolí ruprechtické rozhledny. Pomáhají i kolegové s Polska s terénním speciálem.

Pod místem události je zřízeno stanoviště pro doplňování vrtulníků vodou. Okolní komunikace zajišťuje Dopravní PČR. Na místě vyšetřovatel příčin požádu a řídící důstojník.

Příčinu vzniku požáru budou šetřit polští hasiči vzhledem k tomu, že požár vypukl na jejich území. Škoda na lesním porostu na české straně hranic byla předběžně odhadnuta na 10 tisíc korun.


Ruprechtický Špičák (880 m. n. m.) je nejvyšším vrchem Javořích hor a zároveň nejvyšším bodem celého Broumovska i náchodského okresu.


HZS Jihomoravského kraje:

Vrtulník Bell 412 letky Policie ČR se dvěma brněnskými hasiči – lezci na palubě v úterý odpoledne vzlétl k požáru lesa na Královéhradecku.

Pomoc osádky vrtulníku ze základny na letišti v Brně-Tuřanech při likvidaci požáru v obtížně přístupném terénu na hranici s Polskem si vyžádalo operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje. Stroj vybavený závěsným hasícím bambi vakem vzlétl před 14. hodinou a po příletu a průzkumu požářiště v oblasti Ruprechtického Špičáku na Náchodsku osádka vrtulníku připravovávala zřízení čerpacího stanoviště u místního rybníka.

Protože výhodnější podmínky k plnění hasícího vaku byly u rybníka na polském území, osádka stroje čerpala vodu tam. Poprvé při nasazení stroje k hašení v terénu jeho osádka místo klasického plnění vaku hadicemi se speciálními proudnicemi vodu čerpala ponorem vaku do rybníka. Proti plamenům v hořícím lese vrtulník shodil obsah hasícího vaku s objemem tisíc litrů vody celkem sedmadvacetkrát. Na základu v Brně se stroj vrátil před 19. hodinou.

Rozsáhlý požár v oblasti Ruprechtického Špičáku na Náchodsku, který se na české území rozšířil z polské strany a zasáhl zhruba hektar lesa, likvidovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Královéhradecka, na místě zasahovaly také tři jednotky polských hasičů. Na hašení v těžko přístupném a kopcovitém terénu s převýšením až 880 metrů byly povolány celkem dva vrtulníky Policie ČR s bambi vaky a také hasicí letadlo z Polska. Požár se podařilo lokalizovat v 15:47 hodin, dohašování pak pokračovalo celé odpoledne.

Hasiči – letečtí záchranáři HZS JmK začali vykonávat službu na základně Letecké služby PČR v Brně-Tuřanech v roce 2009. Za období zkušebního provozu v roce 2009 byli letečtí záchranáři HZS JmK ve spolupráci s Leteckou službou PČR nasazeni celkem na 32 událostí, z nichž měly největší podíl právě likvidace požárů. V roce 2010 byli vysláni k 42 záchranným letům a v roce 2011 dosud k 17 událostem.

Největší zásah měli při nedávné likvidaci rozsáhlého požáru v Chropyni na Kroměřížsku, kde osádka vrtulníku za dva dny provedla 253 shozů obsahu bambi vaku. Mimo hašení požárů pomocí závěsného hasícího vaku vrtulník také zasahuje například u dopravních nehod při nedostupnosti dopravní nehody pozemním jednotkám, k záchraně osob z vodní hladiny, záchraně osob z výšek nebo hloubek, ale také například k průzkumu a monitoringu terénu při řešení mimořádných událostí.

Předurčenost a územní působnost vrtulníku z brněnské základny vychází z koncepce Letecké služby PČR. Vrtulník je předurčen na zásahy na téměř polovině území ČR.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet