Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Brankách zpozoroval syn majitelů cestou do školy

Dne 20. 4. 2011 v 07:27 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru hospodářského stavení u rodinného domu v obci Branky na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kelče, Kunovic a Branek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru hospodářského stavení a části rodinného domu.

Požár jako první zpozoroval syn majitele, který šel zrovna do školy a všiml si kouře i plamenů. Okamžitě informoval rodiče, kteří byli doma, ale na vzdálenější straně objektů. Majitelé se následně snažili požár hasit pomocí vody, což ale nebylo dostatečně účinné. K požáru museli vyjet hasiči.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět oblak kouře a šlehající plameny, které se z přístavku rozšířily na střechu rodinného domu. Hasiči postupně rozvinuli vodní vedení a zahájili hasební útok. Prioritou bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru do obytných částí domu a obytného podkroví.

Požár se hasičům podařilo velmi rychle lokalizovat, ale celkové uhašení požáru bylo hlášeno až krátce před desátou hodinou. Během likvidace požáru museli hasiči rozebrat část zničených konstrukcí a dohasit skrytá ohniska požáru. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Během hašení hasiči vynesli z objektů celkem šest tlakových lahví na propan-butan.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitelé vypověděli průběh zjištění požáru. Plameny kompletně zničily hospodářský přístavek s vybavením a prostor na uskladnění dřeva. Požár značně poškodil střechu rodinného domu a zničil vybavení v neobytné části podkroví.

Zásahem hasičů se podařilo zachránit zbylou obytnou část podkroví rodinného domu a celé přízemí. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 700.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 1 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v našem šetření, přičemž nejpravděpodobnější je verze technické závady na elektroinstalaci. Majitelé byli událostí značně psychicky zasaženi.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet