Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu ve Veverské Bítýšce

Rychlý a účinný zásah hasičů dnes odpoledne zabránil rozsáhlému požáru střechy i domu ve Veverské Bítýšce na Brněnsku.

Hustý dým stoupající ze střechy dvoupodlažního domu v ulici M. Kudeříkové zdejší obyvatelé ohlásili hasičům ve 12.09 hodin. Na místo vyjelo pět jednotek – profesionální ze stanic v Tišnově, v Hrázní ulici v Brně a osádka třicetimetrového automobilového žebříku ze stanice v Lidické ulici, a dobrovolné jednotky z Tišnova a Sentic. Průzkum po příjezdu ukázal, že u domu začaly hořet tři okrasné, několik metrů vysoké túje, a od nich oheň přeskočil na štít a střechu domu. Protože na dřevěné střeše hořela izolační lepenka, celý prostor byl silně zakouřený.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům na střeše z pracovního koše automobilového žebříku nasadili vysokotlaký proud, dalším vodním proudem hasili půdní prostor. Vodu k požářišti přiváděli od plovoucího čerpadla v řece. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 12.45 hodin, k odvětrávání silně zakouřené půdy pomocí přetlakového ventilátoru hasiči ve střeše udělali dva větrací otvory. Po rozebrání žhnoucích částí dřevěné střechy a dohašení lokálních ohnisek hoření likvidaci požáru ukončili ve 13.46 hodin.

Rychlým zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření ohně na celou střechu a dům. Požár zasáhl střešní krytinu a konstrukci střechy na ploše zhruba dva krát pět metrů, u domu shořely tři túje. Požár způsobila nedbalost dosud nezjištěné osoby, která do suché trávy na hromadě kompostu zřejmě odhodila nedopalek cigarety. Od hořící suché trávy oheň přeskočil na stromky a střechu. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 50 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet