Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skládky komunálního odpadu v Lišově

V 0:37 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru skládky v obci Lišov. Operační důstojníci vyhlásili druhý stupeň poplachu, k zásahu postupně vyjely čtyři jednotky profesionálních hasičů ze stanic Třeboň, České Budějovice, Suché Vrbné a Jindřichův Hradec.

Jako posilové jednotky si velitel zásahu vyžádal dobrovolné hasiče obcí Lišov, Ledenice a Lomnice nad Lužnicí. Požár zachvátil skládku komunálního odpadu na ploše přibližně 50 × 20 metrů. Prvotní zásah provedli hasiči prolitím vodou. Ke komplikaci došlo v okamžiku, kdy požár zasáhnul i hromadu autoplastů. Pro její uhašení musela být použita pěna, pěnidlo je čerpáno ze zásob Správy státních hmotných rezerv. Až poté byla na operační středisko nahlášena lokalizace požáru, a to v 2:21 hodin.

Zásah hasičů je veden v dýchací technice, voda je na místo zásahu přivážena kyvadlovou dopravou z hydrantů. Skládka je bagrována a prolévána vodou a následně zavážena zeminou. Na požářišti zasahují přibližně tři desítky hasičů, kteří se střídají v šestihodinových intervalech. Na místě mají k dispozici zázemí týlového kontejneru.

O události byly informováni starosta Lišova, hejtman kraje a pracovníci příslušného odboru životního prostředí. Pro obyvatele Lišova nehrozí žádné nebezpečí.


Aktualizace 22, dubna 2011, 11:30:

Na požáru skládky v Lišově se v průběhu noci v pravidelných časových intervalech střídaly osádky cisteren, které po celou dobu stále likvidovaly skrytá ohniska požáru. Střídání proběhlo 21. 4. okolo 19. hodiny a dále pak v pátek v jednu hodinu ranní.

Původně situace vypadala nadějně v tom, že v noci bude stačit pouze monitoring požářiště. Došlo však k dalšímu rozhoření, takže dnešní ráno na místě stále zasahovaly dvě jednotky profesionálů, a to ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné.

Původní odhad, že likvidace bude trvat řádově dny, se ale nepotvrdil. Díky práci zasahujících hasičů byl požár okolo 11. hodiny uhašen, velitel zásahu nahlásil na operační středisko likvidaci. Jednotky nyní požářiště opouštějí.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet