Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili zraněného horolezce

Ve středu 20. dubna 2011 ve 13.13 hodin bylo operační středisko HZS Libereckého kraje požádáno o pomoc při záchraně zraněného horolezce, který spadl ze skály v lokalitě Skalní město v části Pelešany obce Turnov. Na místo byla vyslána lezecká skupina profesionálních hasičů ze stanice Semily a jednotka ze stanice Turnov.

Hasiči na místě zjistili, že první z dvojice horolezců se zřítil ze skalní věže „Anebo" na předskalí, které se nacházelo ve výšce asi 12 metrů v těžko dostupném místě. Druhý lezec naváděl záchranáře a po celou dobu držel svého kolegu v laně, aby nepropadl hluboko do spárokomína přímo pod nohama zraněného. Zraněný muž opakovaně ztrácel vědomí a téměř nekomunikoval.

Člen lezecké skupiny profesionálních hasičů vylezl na předskalí pískovcové věže, kde zajistil oba muže proti pádu. Přivolaný vrtulník letecké záchranné služby poté vysadil zdravotníka záchranné služby u obou horolezců. Po dohodě, že zraněný nebude transportován vrtulníkem v podvěsu, bylo problematicky vybudováno stanoviště pro následné spuštění. V pískovcové stěně totiž nebylo snadné vytvořit kotevní body pro bezpečné spuštění.

Krátce před 14. hodinou se hasičům podařilo zraněného horolezce spustit na zem a předat ho do péče záchranářů zdravotnické služby. Po prvotním ošetření hasiči muže transportovali na nosítkách ke 200 metrů vzdálenému sanitnímu vozidlu. Místo události bylo následně předáno k šetření Policii ČR.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet