Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sklepy nebo polygony?

Náš dopisovatel Jan Kondziolka opět vyrazil na jednu ze svých dobrodružných hasičských výprav. Tentokrát si vzal na mušku nepořádek, který v hojné míře nechávají bez povšimnutí nejen lidé z jeho města.

Jistě mi dáte za pravdu, že některé sklepy při hasebním zásahu připomínají spíše polygony. Různorodé množství nábytku a jiného materiálu, který je nahromaděn ve všech zákoutích sklepa, bezprostředně ohrožuje hasiče na zdraví při provádění hasebního zásahu.

Je pro mě kolikrát nepochopitelné, jak se při zásahu obyvatelé domů rozčilují na policisty a hasiče za to, že se o jejich hrozně plný sklep už dřív nezajímali. Protože kdyby se přece o jejich sklep zajímali, pak by tam určitě nehořelo. Vždyť přeci musí někdo od hasičů chodit na kontroly sklepů a pokutovat za ten nepořádek jejich majitele. Nemluvě o tom, že by mohli policisté vyhnat bezdomovce, kteří si v takových sklepích libují. Vždycky si v duchu říkám, že by bylo dobré, kdyby tihle lidé začali nejprve u svých vlastních sklepů. Jenže to zase od lidí slýcháte, že se do sklepů bojí chodit nebo že majitel nechce o vyklízení sklepů ani slyšet, protože nemá peníze. Zdá se, jako by to byl začarovaný kruh. Jedno řešení se ale v Praze ukázalo jako velice dobře fungující – povodně.

A co k zaslaným fotografiím napsal Jan Kondziolka?

Všechno, co vidíte na fotografiích, se skrývalo pod nenápadnou vývěskou, že se ve sklepě nachází přebytečný hořlavý odpad. „No co, půjdu se podívat, a když tak něco vyfotím,“ říkám si. Otevřel jsem nezamčené dveře, za kterými jsem slyšel hlasy. V jedné místnosti bylo pár děcek. Dal jsem se s nimi do řeči. Zjistil jsem od nich, že je podobný nepořádek i v okolních domech. Druhý den jsem proto nelenil a jel jsem jej s pořádnou baterkou ve fotoaparátu vyfotit.

Měl bych na závěr (resp. ty děti) malinkou prosbu. Mohl by jim někdo v diskusi poradit co dělat, kdyby si z jedné takové místnosti chtěly udělat klubovnu? Je jasné, že takhle jim to nikdo nepovolí (dokonce už tam i jednou byla Policie ČR). Ty děti jsou ochotné vyklidit okolní sklepy a něco i investovat.
Sdílet