Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk zapálil střechu rodinného domu

Dne 24. dubna 2011 v 18:35 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy rodinného domu v obci Horní Němčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Horního Němčí, Vlčnova a Strání. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy a obytného podkroví rodinného domu.

V době vzniku požáru byla nad obcí bouřka. Majitelé domu byli doma, když se ozvala silná rána, z elektrických zásuvek se zablesklo a došlo k výpadku proudu. Ani opětovná snaha o zapnutí proudu přes jističe nebyla úspěšná. Následně majitelé zjistili kouř ze střechy domu a možný požár v obytném podkroví.

Podle svědků došlo k úderu blesku do antény rodinného domu, který nebyl vybaven bleskosvodem. Jiní svědci zase uváděli, že došlo k odrazu blesku, který nejdříve udeřil do země u domu.

Před příjezdem hasičů se snažil majitel požár hasit pomocí zahradní hadice s vodou. Do konstrukcí střechy i podkroví se však nemohl dostat a skrytá ohniska požáru hrozila rozhořením. Na pomoc museli vyjet hasiči.

Hasiči následně pronikli do domu, kde s vodním vedením dokázali požár rychle lokalizovat. Postupně byla rozebrána část konstrukcí střechy, podkroví a stavebních prvků sádrokartonových obkladů. Požár se podařilo uhasit asi dvě hodiny po oznámení události na tísňovou linku. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování skutečně ukázalo na možnost úderu blesku s následným vznikem požáru. Požár způsobil škodu asi za 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2 mil. Kč.

Sdílet