Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od počátku roku likvidovali hasiči 143 požárů porostů, za velikonoční víkend „jen“ 17 požárů

Během velikonočního prodlouženého víkendu hasiči Pardubického kraje likvidovali 17 požárů porostů. Teplé počasí, svátky jara a pro mnohé dny dovolené a volna na chalupách lákaly ještě k jarnímu „úklidu“ zahrady, zahrádek a vůbec travnatých ploch i k zákonem zakázanému vypalování porostů. Například v sobotu 23. dubna v 16.21 hodin likvidovali hasiči požár křoví a trávy ve Lhotce u České Třebové. Tady byla škoda vyčíslena na 30 tisíc korun.

Ilustrační foto

Od počátku letošního roku do 25. dubna hasiči likvidovali rekordních 143 požárů porostů, ať už lesních nebo polních.

K jednomu z největších požárů lesa v letošním roce vyjíždělo 7. dubna ve 12.14 hodin deset hasičských jednotek. Hořel les u Brlohu o rozloze přibližně 70 × 200 m. Plameny doslova olizovaly stromy až do výšky 10 m. Požár mladých stromků hasiči dostali pod kontrolu ve 13.36 hodin a zcela zlikvidován byl v 17.43 hodin. Podle slov vyšetřovatele hasičů byla příčinou vzniku požáru manipulace s otevřeným ohněm, nelze ale vyloučit úmysl a nedbalost. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. Uchránit se podařilo porost v hodnotě 15 milionů korun.

Další obrovský požár lesa v Cholticích likvidovalo sedmnáct hasičských jednotek 21. dubna po 14 hodině. Jednalo se o rozlohu přibližně 300 × 100 m. Hasičům s likvidací požáru pomáhal i vrtulník, který v půl čtvrté odpoledne doletěl z Brna na místo události. Z důvodu velkého množství zasahující techniky byla uzavřena po dobu likvidace požáru komunikace z Choltic na Stojice. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 16.21 hodin­.A kolem 19 hodiny odjely téměř všechny jednotky na základny. Požářiště ale do ranních hodin hlídali dobrovolní hasiči, aby nedošlo k opětovnému rozhoření. Škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun. Vyšetřovatel na místě zjistil dvě ohniska. Požár byl tedy s největší pravděpodobností založen úmyslně. Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit další porost v hodnotě 10 milionů korun.

Požáry lesů jsou náročné z hlediska velení zásahu, kdy velitel musí mít neustále přehled o povolaných jednotkách. V nedostupném terénu se hasiči nemohou dostat s technikou co nejblíže k ohnisku požáru a musí přetahovat zavodněná vedení (hadice) i několik desítek metrů. V lese často porost prohořívá hluboko pod hrabanku (pod zem), kde se vytvářejí tzv. skrytá ohniska. Místa se musí prolévat velkým množstvím vody. Nepříznivý je pro hasiče i silný vítr.

Nepodceňujte sílu ohně

Zákon vypalování porostů zakazuje – podle § 17 odst. 3 písm. f) zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, nesmí fyzická osoba provádět vypalování porostů, jinak se dopustí přestupku podle § 78 odst. 1 písm. s) citovaného zákona. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše 25 000 korun. Podle § 5 odst. 2 citovaného zákona právnické a podnikající fyzické osoby nesmí vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou povinny, se zřetelem na rozsah této činnosti, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Spalování hořlavých látek na volném prostranství včetně navrhovaných opatření jsou povinny předem oznámit územně příslušnému HZS kraje, který může stanovit další podmínky pro tuto činnost, popřípadě může takovou činnost zakázat. Při porušení této povinnosti se dopustí právnická nebo podnikající fyzická osoba správního deliktu podle § 76 odst. 2 písm. n) citovaného zákona. Za tento správní delikt jim může nýt uložena pokuta až do výše 500 000 korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet