Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladý záchranář ve Strakonicích

HZS Strakonice pořádal v dopoledních hodinách dne 27. 4. 2011 významnou akci na úseku ochrany obyvatel. Proběhlo zde místní kolo soutěže „Mladý záchranář“.

Již 5. ročník soutěže byl pořádán pro žáky ZŠ Šumavská ve spolupráci s Klubem svazu CO, Oblastním spolkem ČČK, Policií ČR a Městem Strakonice.

Jedná se o soutěž ve znalostech dětí z oblasti ochrany obyvatelstva. Vlastní soutěž je pak tvořena deseti disciplínami, které družstva plní na jednotlivých stanovištích. Soutěžní klání se konalo ve venkovním areálu hasičské stanice na Podsrpenské ulici. Disciplíny jsou zvoleny tak, aby prověřily jak teoretické, tak i praktické znalosti a dovednosti soutěžících. V letošním roce jsme přivítali 20 pětičlenných družstev, která byla rozdělena do dvou věkových kategorií (mladší: do 6. třídy, starší: 7.-9. třída). Kromě soutěže byla soutěžícím rovněž k dispozici prohlídka mobilní zásahové techniky HZS Strakonice.

Soutěž má v našem okrese již mnohaletou tradici. V letošním roce se bude konat okresní kolo této soutěže dne 6. května ve venkovním areálu plaveckého stadionu ve Strakonicích a bude se jednat již o 12. ročník. HZS Strakonice rovněž pomáhá organizovat na některých školách vlastní místní kola jako přípravu na tuto soutěž.

Plnění úkolů na stanovištích

  1. První pomoc
  2. Improvizované prostředky individuální ochrany
  3. Hod granátem na cíl
  4. Topografie
  5. Požární příprava
  6. Test ze znalostí ochrany člověka za mimořádných událostí
  7. Dopravní test + praktická disciplína PČR
  8. Střelba ze vzduchovky
  9. Stříkání ze džberové stříkačky na cíl
  10. Evakuační zavazadlo

plk. Ing. Ota Šmejkal
ředitel územního odboru
HZS Jihočeského kraje

Sdílet