Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchyt úniku hnojiva a nafty z havarovaného polského kamionu u Návsí

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci na čtvrtek 5. 5. 2011 v obci Návsí (okres Frýdek-Místek), kde nedaleko nově budovaného obchvatu Jablunkova havaroval polský kamion s cisternou. Z cisterny uniklo 24 tun hnojiva na bázi dusičnanů a amoniaku a z palivové nádrže 300 litrů nafty, hasičům se podařilo část zachytit vytvořením umělého záchytné jímky a ucpávkami kanalizace. Kamion postavili a odtáhli. Olše nebyla únikem znečištěna. Ve čtvrtek ráno na místě pracovala sanační firma.

Informaci o nehodě s unikající látkou obdrželo operační středisko hasičů ve středu krátce po 23. hodině. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Třinci, Frýdku-Místku a Ostravy-Zábřehu (tato stanice se specializuje na „chemické“ zásahy) a s nimi jednotka dobrovolných hasičů z Jablunkova.

Kamion ležel na okraji silnice č. 11 na pravém boku, svodidla vyřezala do cisterny velkou díru, poškozena byla i palivová nádrž. Polský řidič, který vezl náklad ze Slovenska do Polska, vyvázl bez zranění. Hasiči zahradili kanalizaci ucpávkami a bagrista stavební firmy rychle vytvořil z části kanálu v příkopě pomocí hromad zeminy záchytnou jímku. Hasiči také postavili kamion na kola a odtáhli jej dvacet metrů do slepé ulice.

Na místo byli povoláni pracovníci životního prostředí z jablunkovské radnice a také z podniku Povodí Odry. Ti ani ve čtvrtek ráno nezjistili, že by hnojivo, nebo nafta doputovaly až do řeky Olše. Nebyl hlášen žádný úhyn ryb. Na místo byla povolána sanační firma, která se postará o obsah záchytné jímky i nasáklou půdu u místa nehody. Hasiči předali místo zásahu ve čtvrt na tři ráno zástupkyni jablunkovské radnice a odjeli na základnu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet