Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár několika objektů v Moravici objasněn

Rozsáhlý požár stodoly a přilehlých budov v Moravici na Opavsku, který hasiči hasili od 18 hodin se podařilo lokalizovat krátce po 20. hodině. V tuto chvíli probíhá dohašování hořícího objektu a jednotky hasičů se postupně vrací na své základny. Na místě zůstává nadále 5 jednotek. Na místě je rovněž zástupce obce. Část objektu poškozené stodoly musí být stržena.

Jen pár minut před 18. hodinou v sobotu 7. 5. 2011 vyjeli Moravskoslezští hasiči k ohlášenému požáru stodoly v obci Moravice na Opavsku. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Opava a Vítkov a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Melč a Litultovice.

Ing. Petr Faster – zastupující tiskový mluvčí:
Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o rozsáhlý požár objektu stodoly a hoří již téměř celá střecha o rozloze 300 metrů čtverečných. Velitel zásahu na místo ihned povolal další posilové jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů. V tuto chvíli na místě zasahuje 10 jednotek a požár stále není lokalizován.

Kolem hořící stodoly je úplně zastaven provoz na sousedící silnici, která vede do sousední obce Melč. Dopravu na místě kontrolují a regulují příslušníci Policie ČR.

Díky nízkému tlaku v hydrantové síti musí hasiči zásobovat cisterny vodou až z nedaleké obce Melč. Na místo zásahu byly povolány další vozy jednotek sborů dobrovolných hasičů. V tuto chvíli je na místě 14 vozidel profesionálních i dobrovolných hasičů.

Na místo se již dostavil i vyšetřovatel příčin požárů HZS Moravskoslezského kraje. Požár se zatím stále nepodařilo lokalizovat.

Aktualizace 8. 5.

Ve 23 hodin v noci ze 7. na 8. května 2011 se hasičům Moravskoslezského kraje podařilo likvidovat požár stodoly a přilehlých objektů v obci Moravice na Opavsku.

Zásah byl velmi složitý, problémy hasičům působil malý tlak v místní hydrantové síti. Hasiči tak museli jezdit doplňovat vodu do cisteren až do nedaleké obce Melč. Další komplikaci přinášel velmi silný vítr, který neustále zafoukával ohniska požáru a srážel hustý dým na hořící objekty. Hasiči tak měli mnohem komplikovanější orientaci na místě a museli zasahovat v dýchací technice.

U požáru rovněž vynesli dvě propan-butanové lahve a ochlazením vodními proudy zabránili jejich explozi.

Po likvidaci požáru byly zasahující jednotky vráceny zpět na své základny a na místě zůstala pouze jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Melč, která na místě vykonávala asistenci a hlídala objekt pro případ náhlého rozhoření některého skrytého ohniska požáru.

Příčinu požáru nadále vyšetřují odborníci HZS Moravskoslezského kraje a Policie ČR. Příčina požáru byla stanovena na 950 tisíc korun.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Případ požáru několika objektů v obci Moravice objasněn

Dne 8. 5. 2011 v 17:15 hod. opavští kriminalisté na základě provedeného šetření zadrželi muže ročníku narození 1955 z Jakartovic, který byl důvodně podezřelý ze shora uvedené trestné činnosti a umístili jej do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k provádění dalších nutných procesních úkonů.

Dne 9. 5. 2011 opavský policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) zahájil jeho trestní stíhání jako obviněného z přečinu „Poškození cizí věci“. K šestapadesá­tiletému muži bylo dále zjištěno, že byl již v minulosti 5 x soudně trestán pro různou trestnou činnost a vzniklo zde podezření, že je duševně nemocný.

Z tohoto důvodu budou k celé záležitosti prováděny další úkony a vše je nadále v šetření.

Sdílet