Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil celou střechu stavení

DOPLNĚNO VIDEO: Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v odpoledne zaměstnal rozsáhlý požár střechy domu v obci Deblín na Brněnsku.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 16.20 hodin. Při příjezdu první jednotky byl hustý kouř vidět již z dálky. Hořela celá střecha obytné části domu o půdorysu 20 krát osm metrů i střecha a půda sousední rozlehlé hospodářské části stavení. Požár byl ve třetí ze čtyř fází hoření. Krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Tišnově a v Lidické ulici v Brně a dobrovolné jednotky z Deblína, Tišnova, Lomničky, Svatoslavi a Maršova.

V hospodářské části stavení hasiči před ohněm a hustým kouřem zachraňovali domácí zvířata. Proti plamenům hasiči zasahující v dýchacích přístrojích nasadili pět vodních proudů. Zásah rozdělili na tři úseky a kromě hašení střechy stavební bránili rozšíření požáru na půdu plnou sena a sousední dům. K doplňování cisteren zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště na místním rybníku a od hydrantu v obci.

Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 17.23 hodin. Další více než 1,5 hodiny pak trvalo rozebírání zbytků zřícené střechy a krovů, vyklízení žhnoucího sena a dohašování lokálních ohnisek. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 18.58 hodin. Ke střežení požářiště na místě do ranních hodin zůstala místní dobrovolná jednotka.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Oheň zničili celou střechu obytné i hospodářské části domu. Na půdě shořely také tři tuny uskladněného obilí a část sena. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK ve spolupráci s policisty. Škodu podle předběžného odhadu vyčíslil na 620 tisíc korun, z toho 600 tisíc korun na stavební části domu a 20 tisíc na uskladněném obilí a zničeném seně. Protože hořel dům na hlavní silnici v obci a vozovku zablokovala zásahová vozidla požárních jednotek, policisté dopravu od Tišnova odkláněli po vedlejších komunikacích.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet