Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár trávy likvidovalo deset jednotek hasičů

Rozsáhlý požár trávy dnes odpoledne hasiči likvidovali v okolí železniční trati na Tišnovsku v okrese Brno-venkov.

Požár na železničním náspu v okolí Tišnova byl hasičům ohlášen ve 13.22 hodin. Při příjezdu na místo a průzkumu hasiči zjistili, že tráva u trati hoří v délce několika kilometrů a u Dolních Louček se oheň může rozšířit také na sousední les. Krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K likvidaci požáru vyslalo profesionální jednoty ze stanic v Tišnově, v Hrázní a Lidické ulici v Brně, jednotku hasičů Správy železniční dopravní cesty a dobrovolné jednotky z Tišnova, Drásova, Lomnice, Doubravníku, Dolních Louček a Lomničky. Na pomoc vzlétl také policejní vrtulník s hasiči a hasícím vakem na palubě.

V úseku železniční trati v délce zhruba osmi kilometrů mezi obcemi Hradčany a Dolní Loučky hasiči postupně likvidovali 20 lokálních ohnisek, z toho několik přímo v areálu tišnovského nádraží. Oheň v nepřístupném terénu u tunelu a mostu v Dolních Loučkách likvidovala osádka vrtulníku. Hořící železniční násep pětkrát prolila vodou z hasícího bambi vaku o objemu tisíc litrů. Nádrže cisteren i bambi vak vrtulníku hasiči doplňovali u čerpacích stanovišť v Tišnově a Dolních Loučkách.

Oheň hasiči dostali pod kontrolu ve 14.33 hodin a dohasili v 15.36 hodin. Osádka vrtulníku také zkontrolovala okolí trati mimo požářiště. Intenzívním nasazením požárních jednotek i vrtulníku se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru z desítek drobných ohnisek na větší souvislé plochy a do lesních úseků. Oheň, který zřejmě vypukl od projíždějícího vlaku, nezpůsobil žádnou škodu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet