Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící dodávka nacouvala do zábradlí

Dodávkové vozidlo Renault Master ve čtvrtek odpoledne zničil požár v Hlavní ulici v Moravanech na Brněnsku.

Řidič vozidla za jízdy zpozoroval kouř vycházející z motorového prostoru. Zastavil proto na kraji vozovky a vystoupil. Motor auta ale vzápětí začal hořet a vozidlo samovolně začalo couvat a narazilo do zábradlí. Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 15.25 hodin, na místo vyjely jednotky ze stanic v Točné, Lidické a Bauerově ulici v Brně.

Při jejich příjezdu bylo téměř celé vozidlo v plamenech. Z nádrže vytékalo palivo, které ve svažité ulici vytvořilo hořící kaluž dlouhou zhruba 60 metrů. Oheň hasiči pomocí dvou vodních proudů se smáčedlem dostali v 15.40 hodin pod kontrolu a v 15.57 dohasili. Protože však benzín a olej smíšené s vodou použitou při hašení požáru tekly z kopce dolů do dvou kanalizačních vpustí, hasiči úniku do kanalizace bránili hrázkami ze sorbentu, ucpávkami i textilními zábranami. Ropné látky na hladině znečistěné vody zasypávali sorbentem a sbírali k ekologické likvidaci.

Při likvidaci ropné havárie hasiči kromě speciálních záchytných rohoží spotřebovali 110 kilogramů sorbentu. O události hasiči informovali Českou inspekci životního prostředí, podnik Vodovody a kanalizace a starostku obce. K úklidu vozovky povolali také silničáře.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Vozidlo začalo hořet kvůli technické závadě. Škodu na zničeném starším dodávkovém vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet