Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár návěsu způsobil milionovou škodu

Pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů zaměstnal požár návěsu na silnici I/50 u Kožušic na Vyškovsku.

Návěs začal hořet za jízdy na 35. kilometru silnice I/50 mezi obcemi Kožušice a Malínky. Řidič slovenského kamionu zpozoroval oheň na jedné z náprav. Stihl zastavit, s pomocí dalšího motoristy návěs odpojil a tahač DAF odvezl do bezpečné vzdálenosti a hořící nápravu se před příjezdem hasičů snažil hasit ručními hasícími přístroji.

Po chladírenském návěsu naloženém paletami s kancelářským papírem se ale oheň rychle šířil. Černý dým přijíždějící hasiči viděli už ze vzdálenosti 10 kilometrů.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali 17. května ve 20.13 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS JmK vzhledem k rychlému šíření ohně vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Bučovicích, a dobrovolné jednotky z Kožušic, Nesovic, Brankovic a z nedalekých Střílek v okrese Kroměříž.

Při jejich příjezdu žárem vybuchovaly pneumatiky třínápravového návěsu a z poškozené nádrže chladírenského agregátu vytékala nafta. Proti plamenům hasiči nasadili čtyři vodní proudy se smáčedlem. Úniku vytékající nafty do terénu u silnice bránili provizorními hrázkami ze sorbentu. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 20.34 hodin. Protože oheň se dostal dovnitř návěsu a zasáhl i část ze 37 převážených palet s kancelářským papírem, hasiči museli rozbrušovací pilou rozřezávat plášť návěsu a otvory prolévat hořící izolační vrstvy pláště i žhnoucí balíky papíru.

K přeložení nákladu a odstranění poškozeného návěsu si přepravní firma ze slovenské Povážské Bystrice zajistila náhradní kamion a techniku. Po příjezdu náhradního vozidla hasiči žhnoucí vykládané palety s papírem i prohořelé části pláště návěsu postupně prolévali vodou. Likvidaci požáru po vyložení nákladu a dohašení lokálních ohnisek hoření hasiči ukončili v 5.38 hodin.

Silnice I/50 byla na 35. kilometru kvůli požáru a nasazení požárních vozidel uzavřena. Před 22. hodinou se po přesunu hasičských cisteren na silně frekventované komunikaci podařilo obnovit provoz v jednom jízdním pruhu a policisté dopravu usměrňovali kyvadlově.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Zhruba 100 litrů nafty, které vytekly z nádrže chladírenského agregátu, hasiči pomocí 60 kilogramů sorbentu zachytili na vozovce a zabránili jejich úniku do půdy. Návěs, který začal hořet po technické závadě na nápravě, oheň zničil.

Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na milion korun, z toho 800 tisíc korun na zničeném návěsu a 200 tisíc korun na znehodnoceném nákladu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet