Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AKTUÁLNĚ: 7 osob zraněno při požáru části provozu na zpracování pneumatik

V Uherském Brodě hoří skládka pneumatik. Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. Na místě zasahuje 10 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

14:24, Ivo Mitáček:

Dne 19. 5. 2011 ve 13:08 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky pneumatik ve firmě v Uherském Brodě. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Uherského Brodu, Uherského Hradiště a Zlína se sérií cisteren, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Uherský Brod, Vlčnov, Nivnice, Bánov, Pašovice, Hluk a Bojkovice. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru recyklační linky a části recyklovaného materiálu ve firmě na zpracování starých pneumatik.

Před příjezdem hasičů se snažili zaměstnanci firmy proti požáru zasáhnout a použili hasební prostředky. Při hašení se šest zaměstnanců nadýchalo nebezpečných zplodin hoření a na pomoc jim byly vyslány posádky zdravotnické záchranné služby.

První cisterna hasičů z Uherského Brodu byla na místě už za tři minuty po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlejší událost a vyžádal si výjezd dalších posilových cisteren a jednotek hasičů.

AKTUALIZACE:

13:16

Byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Na místo míří větší počet jednotek ze širokého okolí.

13:30

Velitel zásahu hlásí, že požár zasáhl plochu asi 100 m2, kdy část je na venkovní volné ploše a část požáru je uvnitř haly s recyklační linkou. Hasiči se snaží rozebírat hromady recyklátu a velitel zásahu si vyžádal dovoz většího množství pěnidla.

13:38

Ze Zlína na místo vyjel posilový vůz s 1,5 tunou pěnidla k hašení. Velitel zásahu hlásí první zraněnou osobu, která se nadýchala zplodin hoření a je vyžádán výjezd zdravotníků k poskytnutí nezbytné pomoci.

13:45

Požářiště bylo rozděleno na dva bojové úseky. S dostatkem sil a prostředků se hasiči snaží zabránit rozšíření požáru do dalších částí firmy a na uskladněné hromady pneumatik.

13:55

Velitel zásahu oznámil na krajské operační středisko hasičů, že při požáru se zranilo celkem 6 osob. Všichni byli postupně předáni do péče posádek zdravotnické záchranné služby a byli odvezeni do nemocnice k dalšímu vyšetření.

14:05

Byl zřízen štáb velitele zásahu. Na místě začíná pracovat těžká technika, kterou se snažíme rozebírat hromady recyklátu a pneumatik u místa požáru.

14:30

Hasiči dostávají požár pod kontrolu. Připravuje se frontální útok hasičů s pěnou. Cílem je překrýt prostor dostatečným množstvím pěny a požár tak uhasit. Výron kouře z místa požáru není nijak velký, a proto zatím nebylo nutné aktivovat varovací a vyrozumívací systém pro občany.

14:50

Velitel zásahu potvrdil, že byla ošetřena 7. zraněná osoba, která ale zůstává na místě a není odvážena do nemocnice. Hasiči nadále rozebírají vyhořívající hromadu a dál ji prolévají vodou a pěnou.

14:55

Hasiči nalezli další skrytá ohniska požáru v technologiích odsávání od recyklační linky. Požár byl bleskově uhašen a bylo zabráněno jeho dalšímu případnému rozhoření nebo rozšíření. Na venkovní ploše nadále pokračují likvidační práce.

15:05

O použití většího množství pěnidla při hašení jsme informovali pracovníky nedaleké čističky odpadních vod.

15:25

Velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. Jde o stav, kdy nehrozí další rozšíření do okolí nebo na uskladněný materiál. Hasiči nadále pokračují v celkové likvidaci požáru.

16:10

Hasičům se daří postupně rozvážet hromadu požárem zasaženého recyklovaného materiálu, který je odvážen na jiný bezpečný prostor. Materiál je dále vydatně proléván vodou s pěnou. Z celkem patnácti vyslaných zásahových vozů se část speciální techniky (plošina, technická auta apod.) může vrátit na své základny. Na místě nadále zůstávají především cisterny hasičů.

Dostatečnou zásobu vody k hašení zajišťují jednotlivé hydranty ze sítě v průmyslové zóně.

16:30

Byl zrušen III. stupeň požárního poplachu a štáb velitele zásahu. Počet zasahujících jednotek byl zredukován na tři. Na místě nadále zůstávají profesionálové a dobrovolní hasiči z Uherského Brodu, které doplňuje obecní jednotka z Bánova.

18:30

V odpoledních hodinách na místo požáru přijel také vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště. Po ohledání místa požáru konstatoval, že zaměstnanci nezanedbali žádnou ze svých povinností. Místo vzniku požáru bylo nalezeno u pracovní linky na mletí zpracovávaného odpadu. Příčina zvniku požáru je nadále zkoumána v oblasti technické závady. Požárem způsobená škoda byla majitelem odhadnuta asi na 300.000 Kč. Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 10 mil. Kč.

18:45

Velitel zásahu hlásí celkovou likvidaci požáru. Na místě zůstává pouze místní jednotka dobrovolných hasičů z Uherského Brodu, která bude místo preventivně hlídat do zítřejšího rána. Ostatní hasiči balí techniku a vrací se na své základny.

Sdílet