Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž spadl do betonového svodu kanalizace

Dne 21. 5. 2011 ve 20:34 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže ze skruže v obci Chropyně.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Chropyně. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k pádu muže do betonového kanalizačního svodu u domu.

Za ne zcela jasných okolností se skupinka tří mužů dostala do situace vyžádání nutné pomoci záchranářů. Jeden z trojce mužů spadl do odkrytého betonové svodu, ve kterém uvízl po prsa. Podnapilý muž se v betonové skruži zaklínil tak, že ho kamarádi nedokázali vytáhnout a museli si přivolat odbornou pomoc.

Jako první na místo dorazila desetičlenná skupina místních dobrovolných hasičů. Přes nepochybnou fyzickou sílu celé zásahové jednotky se ani jim nepodařilo zaklíněného muže vytáhnout.

O chvíli později na místo dorazili profesionálové z Kroměříže. Velitel zásahu okamžitě zhodnotil situace a rozhodl o použití technických prostředků k záchraně muže. Za pomoci nástrojů začali hasiči odkopávat betonový svod a celou skruž kolem těla opatrně rozbíjet.

Po částečném odhrabání okolní zeminy a uvolnění části sevření kolem těla se začal muž znovu propadat. Záchranářům následně sdělil, že svod je hluboký 4 metry. Hasiči provedli zajištění těla proti dalšímu případnému propadu a pokračovali v rozbíjení odpadní roury.

Celkové vyprošťovací práce zabrali hasičům asi čtyřicet minut. Následně byl muž z pasti betonového svodu vytažen. Velitel zásahu doporučil odborné vyšetření lékařem, a to pro případ možných následků z hrozícího crush syndromu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet