Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Následky bouřek v Pardubickém kraji

Dne 20. května v 16.38 hodin vyjížděli hasiči k požáru do lokality Blatno-Cihelka v Hlinsku. Jednalo se o požár rozvodné skříně a digitálního elektroměru na sloupu elektrického vedení 400/230 V. Hasiči požár zlikvidovali. Příčinou vzniku požáru byl elektrický bouřkový výboj. Škoda byla předběžně vyčíslena na 35 900 korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Dne 22. května ve 20.36 hodin vyjížděla profesionální jednotka hasičů z Hlinska k požáru stodoly do obce Travná. Na místo byly vyslány i dobrovolné jednotky hasičů z Trhové Kamenice a Nasavrk. Stodola, v niž jsou přes zimu ovce, je v areálu starého mlýna. Do stodoly s největší pravděpodobností udeřil blesk. Plameny hasiči zkrotili ve 20.56 hodin a zcela je zlikvidovali ve 21.42 hodin. Blesk a následný požár způsobil škodu za 20 tisíc korun. Hasičům se okamžitým zásahem podařilo uchránit hodnoty ve výši 130 tisíc korun.

Ve 21.26 hodin vyjížděly hasičské jednotky do Včelákova-Stříteže, kde udeřil blesk do rodinného domu. Naštěstí nedošlo k požáru, ale blesk stačil poničit komín a část střechy. Majitelku domu, která utrpěla šok, musela zdravotnická záchranná služba převézt do nemocnice. Hasiči zkontrolovali objekt, zda někde nejsou skrytá ohniska a nařídili kontrolu elektroinstalace.

V 15.56 hodin byl nahlášen na operační a informační středisko hasičů požár osamoceného stromu na mýtině v Dobříkově. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Vysokého Mýta a dobrovolní hasiči z Chocně. Hasiči strom uhasili a zjistili, že o dalších deset metrů dále je další strom, který též zasáhl blesk. Strom byl popálený a po zásahu bleskem se zlomil.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet