Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

140 let od založení SDH Semily I

Je to už neuvěřitelných 140 let, co byl založen SDH Semily I. Bylo tomu právě 24.května 1871. Je to neuvěřitelné číslo, ale už to tak prostě je.

Jeden z nejstarších českých sborů, právě v tento den toto krásné výročí slaví v ústraní všech událostí v naší zemi. I přes všechna úskalí, které světové války i útlum činnosti sboru. Je opět plně aktivní a to nejen hasičskou tématikou, ale i společenskými akcemi, které sbor pořádá. Největší zásluhu na znovuobrození sboru měl a má bývalý starosta sboru bratr Pavel Tomíček. Za období jeho působení ve sboru ve funkci starosty sbor vstal pomalu z mrtvých a začal fungovat tak jak by každý sbor fungovat měl.

Počátek 21.století byl i ve znamení přestavby nových, nebo spíše starých, prostor, které sbor obdržel a posléze z nich svépomocí vybudoval současnou zbrojnici. V tomto náročném období odstoupil bratr starosta Pavel Tomíček a nově zvoleným starostou se stal bratr Marek Vrtilka, který se své funkce odpovědně ujal.

Od roku 2003 se věnuje i společenským akcím, jako je například Hasičský ples a Hasičský dětský den. Od roku 2009 pořádá i Hasičský dětský tábor, z kterého vznikl i hasičský potěr, který má bezesporu budoucnost a smysl. Svou pozornost soustřeďuje i na humanitární činnost. Je partnerem sbírkového fondu POMOZTE DĚTEM – KUŘE, v loňské roce vypomáhal na likvidaci škod po záplavách v obci Višňová-Víska. Ocenění, které sbor za své aktivity a činnost obdržel, jsou toho výsledkem. Nemalé úsilí sbor věnuje i zviditelnění sboru a svého města Semily v rámci naší vlasti. Tuto činnost prezentuje svým vzácným exponátem, starou hasičskou parní stříkačkou Smékal z roku 1904, se kterou již 3× pokořil rekord v dálkové a výškové dopravě vody právě těmito historickými skvosty, účastní se s ní výstav a soutěží a to nejen v rámci našeho regionu.

A co na závěr? Já osobně a myslím i za sestry a bratry: děkujeme Ti bratře starosto za Tvou trpělivost a práci, která bohužel vždy bude nedoceněna. A Vám milé sestry a bratři? Děkuji, děkuji Vám za Vaše sebeobětování, za Vaši snahu a pracovitost, že jste vždy vše zvládli, i když to někdy nebylo vůbec jednoduché. Děkuji že jste tací jací jste. Jsem na Vás pyšný holky a kluci.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I

Sdílet