Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podmínka za čtyři mrtvé

Soud potrestal viníka loňského požáru brněnské ubytovny, při němž zahynuli čtyři lidé. Dělník, který v opilosti usnul se zapálenou cigaretou, dostal podmínku. Majitel objektu byl osvobozen.

Dělnická ubytovna v Brně-Bystrci vzplála loni v březnu. V ohni zemřeli čtyři lidé – dva dělníci a partnerský pár. Matka stačila z okna vystrčit jen své dvě děti, s přítelem se však z hořící budovy již nedostali. Oheň vznikl v dělníkově pokoji.
Brněnský městský soud potrestal řemeslníka Zdeňka Vrbase tříletým vězením s odkladem na pět let. Podle verdiktu způsobil oheň svou nedbalostí, když po vypití osmi piv usnul na pokoji s cigaretou v puse.

Znalci potvrdili, že ohnisko požáru bylo v pokoji 24, kde obžalovaný bydlel. Kouřil tam, i když to bylo zakázané, a s pravděpodobností hraničící s jistotou oheň vznikl nedbalostí od jeho cigarety. Vrbase probudil až kouř. Stihl však s ostatními dělníky vyběhnout z budovy. Utrpěl pouze drobné popáleniny na nose a noze. Že kouřil cigaretu, odmítl přiznat. Soud neuznal argumenty Vrbasova obhájce Miloše Hoffa, který měl za to, že o kouření na pokoji soud nemá přesvědčivé důkazy. Vrbasovi hrozilo až deset let, soud ale zvolil mírný trest s ohledem na to, že šlo o nedbalostní čin. Obhájce řekl, že Vrbas má malé dítě a žije řádným životem. Vrbas ale bude muset odškodnit pozůstalé obětí.

Ubytovna složená ze čtyř desítek stavebních buněk, kde platil přísný zákaz kouření, zcela lehla popelem. V troskách našli hasiči čtyři ohořelá těla. Jejich identitu určila až analýza DNA. Státní zástupce obžaloval z obecného ohrožení i majitele objektu Aleše Vejplacha. Ten podle něj řádně nezajistil únikové východy. Soud ho však obžaloby zprostil. Potvrdilo se sice, že dveře byly zataraseny nábytkem a navíc utěsněny montážní pěnou, obžaloba ovšem neprokázala, že by se právě tudy pokusily oběti uniknout. Podle znaleckých posudků a pitevních nálezů se všichni čtyři lidé během pár okamžiků otrávili zplodinami.

Žalobce se proti osvobozujícímu verdiktu ihned odvolal. Ve Vrbasově případu si nechal čas na rozmyšlenou, stejně jako obhajoba.

<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=2051“ target=>Článek o požáru.

Zdroj: iDnes
Sdílet