Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

KURZ: Vyprošťování osob z vozidel pro JPO II

Ve dnech 30.5. – 3. 6. 2011 se v Ústřední hasičské škole v Bílých Poličanech uskutečnil specializační kurz pro jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje kategorie JPO II předurčené pro dopravní nehody, pořádaný ve spolupráci se Školním a výcvikovým střediskem Brno, Ústřední hasičskou školou Bílé Poličany a HZS KHk .

První den začal přivítáním a přečtením rozkazu generálního ředitelství HZS ČR za přítomnosti ředitele HZS KHk plk. Ing. Františka Mencla, kpt. Ing. Davida Petříka, mjr. Bc. Rudolfa Jelínka, mjr. Mgr. Ondřeje Sezimi, ředitele ÚHŠ Bílé Poličany Vojtěcha Pekárka, zástupce ředitele ÚHŠ Bílé Poličany Jiřího Machka. Přečtení rozkazu se ujal kpt. Ing. Pavel Findeis lektor ŠVS Brno.

Po přivítání se začalo hned s výukou. Jako první nám byla vysvětlena psychologie chování osob u dopravních nehod a jak přistupovat k účastníkům nehod. Poté následovala první pomoc a teoretické vyproštění osob z vozidel.

Druhý den jsme přejeli do Hořic na tamní autovrakoviště, kde na nás čekali členové HZS KHk CPS HK a zástupci firmy LUKAS a Weber, kteři nám poskytli na zkoušku vyprošťovací hydraulické zařízení.

Začalo se praktickým nácvikem stabilizací vozidel, poté nám bylo vysvětleno jak vyprošťovat uvězněné osoby, na co si dát při vyprošťování pozor a za jakých situací použít hydraulické vyprošťovací zařízení. To vše pochopitelně s praktickým nácvikem.

Třetí den byl na pořadu „výlet“ do Škody auto a.s. v Mladé Boleslavy, kde nám členové HZS KHk PS Jičín představili na upravených vozech Škoda Octavia a Škoda Roomster konstrukci vozidel a prvky pasivní a aktivní bezpečnosti. Na vlastní kůži si potom dva účastníci kurzu zkusili jaké to je sedět ve vozidle při aktivaci airbagů. Dále nám byly poskytnuty dva vozy Škoda Octavia, na kterých jsme si zkusily jaký je rozdíl mezi stříháním starých a nových vozidel.

Na konci dne nám byla představena technika HZSp Škoda Auto – Mladá Boleslav.

Čtvrtý den jsme se vrátili na autovrakoviště do Hořic, kde na nás čekali opět členové HZS KHk CPS HK a byly připraveny modelové situace, při kterých jsme si navzájem dělaly figuranty. Po každém „zásahu“ následovala konzultace na co si dát pozor, co udělat lépe atp.

Pátý den se psal závěrečný test a proběhlo vydání průkazu o úspěšném absolvováním celého kurzu.

Tímto bych chtěl poděkovat Školnímu a výcvikovému středisku Brno, HZS KHk CPS HK a HZS KHk PS Jičín, Ústřední hasičské škole Bílé Poličany za uskutečnění toho kurzu. Škodě auto a.s. za poskytnutí vozidel na zkoušku střihání, HZSp Škoda auto a.s – Mladá Boleslav za prohlídku jejich hasičské techniky, zástupcům firem LUKAS a Weber za poskytnutí hydraulického vyprošťovacího zařízení a v neposlední řadě autovrakovišti Zena – paliva za poskytnutí vraků.

Kurz byl bohužel omezen pouze na 20 osob a proto byli vysláni ze zúčastněných jednotek povětšinou dva členové, kteří mohou své získané vědomosti dále předat u své jednotky.

Zúčastněné jednotky:

  • JSDH Nové město nad Metují
  • JSDH Třebechovice pod Orebem
  • JSDH Černilov
  • JSDH Úpice
  • JSDH Žacléř
  • JSDH Pec pod Sněžkou
  • JSDH Hořice
  • JSDH Nechanice
  • HZSp Čepro a.s. – Cerekvice

foto: JSDH Nechanice, JSDH Černilov, JSDH Úpice

Jan Galásek Ml
JSDH Nechanice

Sdílet