Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezci trénovali záchranu z vrtulníku

Hasiči – specialisté pro práci nad volnou hloubkou a ve výšce z Pardubického kraje v těchto dvou dnech nacvičovali s leteckými záchranáři HZS Středočeského kraje a posádkou vrtulníku Policie ČR záchranné metody pomocí navijáku vrtulníku v podvěsu. Pro svůj trénink si tentokrát vybrali lokalitu Leštinky na Hlinecku.

„Hasiči se zaměřili zejména na vyzvednutí a transport osob evakuačními prostředky,“ přiblížil výcvik lezecký instruktor nprap. Josef Urválek.

Cílem dvoudenního cvičení, kterého se zúčastnili hasiči lezci z celého Pardubického kraje, byly zejména možnosti nasazení a taktická připravenost lezeckých skupin a leteckých záchranářů při vyprošťování a záchraně osob v exponovaném skalním terénu, z vodní hladiny. Dále se ověřovaly způsoby komunikace s leteckým záchranářem na místě předávání. Prakticky se týmy seznámily s možnostmi a s technikami záchrany, při využití vrtulníků. Hasiči lezci procvičili stabilizaci stavu postiženého a stabilizaci místa před předáním leteckému záchranáři a procvičili záchranu osob ve stěně a z vodní hladiny.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet