Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vydařený sobotní Den IZS v Třinci

Den s Integrovaným záchranným systémem (IZS) v Třinci (okres Frýdek-Místek) na náměstí Svobody a v okolí se v sobotu 11. 6. 2011 především dopoledne vydařil, včetně počasí.

Několik stovek lidí, malých i velkých, vidělo spoustu stánků a ukázek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který akci města Třince zaštítil, také stánky a ukázky Policie ČR, Městské policie Třinec, Zdravotnické záchranné služby a Celní správy. Šlo již o 11. ročník společné akce. Vždy byl o něj velký zájem i slušné počasí…

Na celé sobotní akci byla starostka Třince Věra Palkovská, stejně jako „živý“ maskot dráčka Hasíka (tedy v životní velikosti), který mj. bravurně zvládl hasičskou trať, určenou pro fyzickou přípravu profesionálních hasičů. Je symbolem preventivně výchovného programu zábavnou formou na základních školách, a to nejenom v Moravskoslez­ském kraji.

HZS MSK představil moderní zásahovou techniku, včetně automobilové plošiny Bronto, z níž visel modrý záchranný rukáv, určený pro záchranu osob např. z vyšších pater obytných domů. Vedle představili třinečtí profesionální hasiči gumový motorový člun i s kompletním vybavením hasičů-vodních záchranářů, včetně nepromokavých kombinéz (tzv. suchých obleků) a záchranných házecích pytlíků.

Hasiči z HZS MSK jsou zapojeni společně s Velkou Británií a Nizozemím do projektu Evropské unie se zkratkou WASAR (water search and rescue), která jim umožňuje pomáhat při velkých povodních a jiných mimořádných událostech na vodě i v zahraničí.

Velký zájem měly děti o vyzkoušení si podmínek při požáru v bílém stanu, kam hasiči vháněli šedavý kouř, ale jakkoliv neškodný. Při vstupu si děti mohly vyzkoušet termokamery, zda skutečně lidskou postavu v hustém kouři objeví, když to nešlo prostým okem.

Hned vedle ukazovali jiní hasiči, jak zvládat požár v domácnosti, zvláště v kuchyni při vaření, v dalším „koutku“ ukazovali jejich kolegové na figuríně postup při záchraně člověka se zástavou srdce, děti si mohly vyzkoušet masáž srdce i dýchání z úst do úst.

Na Dni IZS nechyběl v hasičském sektoru ani preventivně-výchovný stan, kde si návštěvníci mohli mj. prohlédnout evakuační zavazadlo a děti se vzdělávat v požární bezpečnosti formou křížovek a kvízů.

Zcela novou částí Dne IZS v Třinci byla ukázka fyzické přípravy profesionálních hasičů. Na dráze soutěžili 4 hasiči v zásahovém vybavení a s tlakovou lahví na zádech (bez masky a dýchacího přístroje), za jak dlouho zvládnou několik náročných disciplín.

Nejprve museli roztáhnout dvě hadice, pak několikrát udeřit těžkým kladivem do trenažéru, překonat dva metry vysokou bariéru, vystoupat a sestoupit několikrát na schůdek se dvěma plnými kanystry v rukou a nakonec odtáhnout figurínu.

Sklidili velký potlesk, lidem se očividně takové ukázky líbily. Na trať se vydal také dráček Hasík, který, byť neměl tlakovou lahev, „neznámý hasič“ i v dračím převlečníku předvedl rychlost, sílu i švih.

A nesmím zapomenout na další atrakci, která se dětem líbila, stejně jako „jízda“ v kabině zásahových vozidel a na gumovém člunu – podnikoví hasiči

Třineckých železáren připravili v rohu náměstí Svobody bezpečnou lanovku pro děti z hasičské cisterny ke sloupu.

Vyvrcholením akce byla před sobotním polednem simulovaná nehoda dvou osobních automobilů, která skončila na sobě. Hasiči museli zachraňovat, ve spolupráci s rychlou záchrannou službou (ÚSZS MSK) dva zraněné řidiče obou aut. Zatímco zraněná řidička v bílém tričku byla při příjezdu hasičů a zdravotníků venku, hasiči se pustili do vyprošťování druhého řidiče, který prorazil přední okno, ale dolní částí těla byl zaklíněn ve skle a uvnitř auta. Ležel na břiše.

Hasiči museli mj. použít speciální nůž na vyřezání předního skla a pomocí hydraulických nůžek odstřihli střechu auta a vyhnuli ji. Pak za dohledu lékaře opatrně podložili pod zraněného páteřovou desku a na zemi jej obrátili z břicha na záda.

Například Policie ČR předvedla návštěvníkům Dne IZS radar na měření rychlosti řidičů i silné dopravní automobily, stejně jako kynologický výcvik.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet