Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rallye Hamry: náročnou soutěž vyhrály Radvanice

O víkendu proběhl již osmý ročník soutěže pro dobrovolné jednotky Rallye Hamry. Téměř dvacetihodinového závodu se letos zúčastnilo 15 jednotek SDH obcí. Server POŽÁRY.cz byl mediálním partnerem soutěže, během denní etapy jsme tedy byli na místě a cestovali s jednotkami po jednotlivých stanovištích.

Seznam přihlášených soutěžících:

  1. Albrechtice u Českého Těšína
  2. Černovír
  3. Dolní Poustevna
  4. Kostelech na Hané
  5. Loštice
  6. Mokré Lazce
  7. Němčice nad Hanou
  8. Olšany u Prostějova
  9. Plumlov
  10. Prostějovičky
  11. Protivanov
  12. Radvanice
  13. Rynoltice / nedojely
  14. Tršice
  15. Vrahovice

Denní etapa

I. úkol

Prvním úkolem, který jednotky obdržely formou SMS, byla záchrana osob na střeše objektu v průmyslovém areálu. Hasiči obdrželi mapu s přibližným místem události a vyrazili.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o dvě osoby po pádu. Jeden z dělníků komunikoval, ale krvácel, druhý byl v bezvědomí. Hasiči museli fixovat krční páteř a transportovat postiženého k vozidlu ZZS, u druhé osoby byla prováděna resuscitace. Ta byla sledována AED a počítačem pro záznam počtu a síly stlačení hrudníku a množství vzduchu, „vdechnutého“ ambuvakem.

II. úkol

Druhým úkolem denní etapy byl požár sklepních prostor. Ten byl nasimulován v krytu pod hasičskou stanicí v Prostějově. Hasiči museli rozvinout přívodní i útočné vedení a spustit se šachticí do krytu, ve kterém pak prováděli průzkum zadýmených prostor.

Zajímavostí je, že ačkoli se v krytu dle plánu cvičení neměly nacházet žádné osoby, jedna z jednotek někde v podzemí objevila uloženou figurínu a zachránila ji. Úsměvný, ale dle mého názoru hodnotitelný prvek, který překvapil i samotné organizátory.

III. úkol

Velice zajímavý byl úkol číslo tři. Hasiči byli SMS zprávou vyrozuměni o nutnosti zachránit jeřábníka, který zůstal po úrazu elektrickým proudem a pádu ve výšce a v bezvědomí.

Fyzicky dosti náročný úkol prověřil hasiče především v oblasti jištění ve výšce a transportu osob v omezených prostorech. Figurína byla po fixaci krčním límcem transportována na páteřové desce dolů k vozidlu záchranné služby.

IV. úkol

Čtvrtý úkol byl perličkou téměř USARovskou. Jednalo se o vyhledávání osob v sutinách. Hasiči po příjezdu k simulovanému zřícení domu našli před objektem jednoho z dělníků, který jim popisoval situaci. Při práci v přízemí budovy se ozvala rána a začalo padat zdivo. Jeden z dělníků utekl, druhý zůstal uvězněn někde uvnitř.

Hasiči měli v tomto úkolu k dispozici kynology, se kterými úzce spolupracovali. Některé z jednotek našli skrytého figuranta sami, některé počkaly až na označení psem, záleželo zde na zkušenosti a taktice jednotek.

Po nálezu bylo nutné osobu – mnohdy opravdu mistrně a výrazně zasypanou – zajistit, vyprostit a opět transportovat před dům do vozidla záchranné služby.

V. úkol

Posledním úkolem denní etapy byla nehoda autobusu. Ten skončil na boku a uvěznil ve svých útrobách několik lidí. Stav figurantů pokrýval spoustu zranění a chování – od hysterického se snahou utéct, po těhotenství, tepenné krvácení či otevřené zlomeniny. Na místě se rovněž nacházela jedna osoba nejevící známky života.

Hasiči museli vniknout do autobusu předním oknem a přes překážku, kterou tvořila přepážka za původním místem řidiče, osoby po základním ošetření a fixaci transportovat ven z autobusu, kde je předávali záchranné službě.

Jak jsme již informovali, hasiči z Olšan u Prostějova měli možnost si své základy poskytování první pomoci ověřit v praxi již při návratu z denní etapy do tábora, když v Mostkovicích pomáhali raněné cyklistce.

Noční etapa

I. úkol

V prvním úkolu noční etapy, vyrazilo první družstvo ve 21 hodin. Jednalo se o osobu uvnitř cisterny s nebezpečnou látkou. Hasiči museli proměřit koncentraci případných škodlivin v ovzduší, zajistit osobu a vyprostit ji z cisterny.

II. úkol

Druhý noční úkol prověřil schopnosti jednotky komunikovat s cizincem při dopravní nehodě. Po srážce osobního vozidla s traktorem totiž došlo k zaklínění osoby, nemluvící česky, v automobilu. Traktorista je navíc agresivní. Hasiči poskytovali první pomoc a vyprošťovali cizince, zároveň se snažili uklidnit traktoristu.

III. úkol

Na dalším stanovišti na jednotky čekal parašutista, který po seskoku uvízl na stromě. Jednotky musí zajistit parašutistu a pomocí lezecké techniky a dalších prostředků pro práci ve výškách osobu sundat. Poskytnutí předlékařské první pomoci a následné předání ZZS je již samozřejmostí každého úkolu se zraněním.

IV. úkol

Poslední úkol noční etapy se odehrával na vodě. Parta mladých lidí vyjela popíjet na člunu. Uprostřed rybníka se však plavidlo převrhlo. Dva lidé doplavali na břeh, jedna zůstává u člunu a jedna se pohřešuje. Hasiči na nafukovacím člunu operovali na hladině a dopravili oba lidi bezpečně na břeh.

Celkové výsledky soutěže jsou v příloze článku

Foto a video z noční etapy: HZS Olomouckého kraje

Sdílet
Přiložené soubory
celkove_vysledky.pdf zobrazit online PDF 262 kB
ukol_1.pdf zobrazit online PDF 111 kB
ukol_1n.pdf zobrazit online PDF 67 kB
ukol_2.pdf zobrazit online PDF 111 kB
ukol_2n.pdf zobrazit online PDF 67 kB
ukol_3.pdf zobrazit online PDF 110 kB
ukol_3n.pdf zobrazit online PDF 111 kB
ukol_4.pdf zobrazit online PDF 113 kB
ukol_4n.pdf zobrazit online PDF 68 kB
ukol_5.pdf zobrazit online PDF 67 kB
ukol_opis_den.pdf zobrazit online PDF 64 kB
ukol_opis_noc.pdf zobrazit online PDF 64 kB