Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu tonoucí osoby

Dne 22. 6. 2011 v 07:36 hod. byli vyhlášeno prověřovací cvičení pro hasiče z Luhačovic. Cílem prověřovacího, a tedy utajeného cvičení, bylo ověřit akceschopnost profesionálních i dobrovolných hasičů z Luhačovic.

Jejich úkolem bylo zvládnout pátrání po tonoucí osobě v lokalitě nad lázeňským parkem. Cvičení bylo situováno na místo Jezírka Lásky, které je hojně navštěvováno jak lázeňskými hosty, tak i turisty a cyklisty.

Místo cvičení bylo vybráno záměrně, neboť se začátkem lázeňské sezóny výrazně vzrostl počet hostů ve městě a Jezírko Lásky je hodně navštěvované. Velmi často se zde objevují skupinky lidí na pikniku, na večerních sezeních nebo různých setkáních. Nezřídka se zde konzumuje alkohol a případná zranění nebo tonutí nejsou vyloučena.

Na cvičení byla povolána jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem a člunem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Luhačovic. Velitel stanice, který cvičení řídil, zjišťoval dojezdový čas jednotek na místo události, které není zcela dostupné po silnici. Hasičům se podařilo přijet do pěti minut a další část cesty museli zdolat pěšky i s potřebnou technikou a člunem.

Po spuštění člunu bylo zahájeno pátrání na vodní hladině jezírka. Hasiči si postupně zkoušeli různé metody a způsoby pátrání a vyhledávání osob pod hladinou. Zkoušeli sekční i křížové pátrání, používali tyče nebo vyzvedávací kleště na tělo. Po vyhledání osoby a vytažení na břeh bylo cvičení ukončeno. Součástí cvičení bylo i podrobné seznámení s místem zásahu pro případné noční akce a průzkum okolního terénu pro potřebnou techniku.

Podobná cvičení jsou v Luhačovicích organizována velitele stanice každý rok. Nejvíce cvičeních bylo provedeno na známé přehradě v Luhačovicích, která ale v letošním roce prochází procesem čištění a je vypuštěna.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet