Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň zničil penzion s restaurací

Požár penzionu v Zaloňově – Vestci si vyžádal zásah šesti jednotek hasičů.

Značnou materiální škodu způsobil oheň majiteli penzionu s restaurací „U kaštanu“ v obci Zaloňov – Vestec na Náchodsku. V dopoledních hodinách zde došlo v jednom z přístavku budovy ke vzniku požáru a následně k jeho rychlému rozšíření na zbývající části objektu.

Na operační středisko hasičů byla událost ohlášena v 9:30 hodin. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Jaroměře. Po příjezdu do Zaloňova – Vestce bylo zjištěno, že rozvoj požáru je v pokročilé fázi a že je již ohněm zasažena celá střešní konstrukce. Okamžitě proto byly velitelem zásahu žádány další síly a prostředky. Na místě tak zasahovalo celkem šest jednotek požární ochrany (PS Jaroměř, JSDH Jaroměř, JSDH Velichovky, PS Dvůr Králové, JSDH Černožice, JSDH Zaloňov). I přes veškerou snahu hasičů (celkem bylo nasazeno šest vodních proudů) oheň způsobil fatální škody a uchráněné hodnoty na objektu jsou minimální.

Zásah komplikovalo také riziko výbuchu několika propanbutanových lahví, které se v objektu nacházely a které hasiči museli vynést z dosahu plamenů. Kolem 13:00 hodin došlo k dohašení požáru a jednotky se postupně začaly vracet na základny. Dozorem na požářišti byli pověřeni členové JSDH Zaloňov.

Při požáru došlo k lehčímu zranění jedné osoby – majitele objektu, který se nadýchal zplodin hoření a jevil známky akutní stresové reakce. Byl proto předán do péče zdravotnické záchranné služby. Příčinou požáru byl pravděpodobně neopatrný postup při lepení střešní izolace na přístavku budovy. Škoda byl předběžně s majitelem objektu vyčíslena na 4 500 000, -Kč.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet