Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch ve výrobně tmelů v Uherském Brodě

Dne 5. 7. 2011 v 01:00 hod. byli hasiči informováni o požáru a výbuchu ve výrobně tmelů v Uherském Brodě, Újezdci.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Uherského Brodu, Těšova a Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v městské části Újezdec došlo k požáru a výbuchu ve výrobně tmelů.

Výbuch a požár byl zaznamenán čidlem zabezpečení objektu, které je připojeno na pult ochrany městské policie. Na místo tak k prověření hlášení vyjela hlídka strážníků i majitel firmy. Na místě se potvrdilo podezření z požáru a o pomoc byli požádáni hasiči.

První cisterna hasičů byla na místě už za tři minuty po výjezdu ze stanice. Z firmy se valil kouř a hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do objektu na průzkum. Postupným prohledáváním jednotlivých zakouřených podlaží se hasiči dostali až do druhého patra, kde nalezli místo požáru v jednom z výrobních prostorů. Plameny zde zachvátily část výrobní linky a dvě palety s materiálem na výrobu tmelu.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po čtyřiceti minutách zásahu. Dům byl postupně odvětrán a překontrolován. Celková likvidace požáru byla hlášena krátce po druhé hodině ranní. Po odvětrání prostor byly odhaleny škody způsobené nejen požárem, ale také výbuchem. Tlaková vlna rozbila řadu oken a poškodila několik dveří. Zásahem hasičů se podařilo zabránit jak rozšíření požáru do dalších částí firmy, tak i na uskladněný výrobní materiál nebo výrobky.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo předběžně ohledáno. Na místo byla pozvána policie a nadále pokračuje společné šetření události i její průběh vzniku.

08:00 Na místo požáru a výbuchu se znovu sjel tým vyšetřovatelů hasičů a policistů. Na vyhledání důležitých stop byl nasaten speciálně cvičený pes. Na dalším zkoumání se budou podílet odborníci ze specializovaných pracovišť. Požárem způsobené škody se předběžně odhadují asi na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v řádech milionů korun.

Událost je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Zjišťuje se stále nejen příčina, ale také průběh. Zatím není zcela zřejmé, zda došlo nejdříve k požáru a následně k výbuchu, nebo naopak. Vyšetřovatelé prověřují možnost technické závady, nedbalost, ale také možný úmysl.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet