Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Zachraňte děti!" – tak zněl pokyn k evakuaci

Klid noci v Mořicích prořízl hodinu před páteční půlnocí ječivý zvuk sirén, v sedmi obcích 17. okrsku zalarmoval rychlý poplach dobrovolné hasiče. Do deseti minut vyjížděla hasičská auta s posádkami na místo určení. V Koválovicích-Osíčanech jsou ohrožené děti a je nutné je evakuovat.

Velitel nočního námětového cvičení Jan Fidra ještě za jízdy koordinuje první kroky zásahu. Do čtvrt hodinky jsou na místě všechny hasičské jednotky z Mořic, Tištína, Koválovic-Osíčan, Nezamyslic, Němčic nad Hanou, Dřevnovic i Těšic. Krátká porada velitelů rozdělí jednotlivé fáze zásahu a akce se rychle rozbíhá naostro.

Noční evakuaci dětí, které v klidu odpočívaly a spaly ve stanech po branném dni ve sportovním areálu v Koválovicích-Osíčanech, provedla zhruba padesátka dobrovolných hasičů naprosto profesionálním způsobem. Scénář námětového cvičení dobrovolných hasičů byl promyšlen do posledního detailu.

„Po příjezdu všech jednotek jsme rozdělili úkoly, evakuace dětí do náhradních prostor v hasičce v Mořicích proběhla rychle a bez problémů. Po probuzení dětí pomáhali hasiči balit jejich věci a přemístit je do aut se všemi náležitostmi, tedy i s evidencí evakuovaných osob a jejich věcí,“ vysvětlil velitel nočního cvičení a starosta okrsku Jan Fidra.

V hasičce v Mořicích zatím připravovali další dobrovolníci provizorní ležení pro víc než třicítku dětí. Ty si nejprve zahřály bříška dobrotou z udírny a potom plné nečekaných dojmů ulehly na polní lůžka. Hasiči bděli nad bezpečností dětí až do ranních hodin. Po budíčku se děti rozhýbaly při rozcvičce a po snídani je hasiči rozvezli do jejich domovů.

„Noční cvičení s námětem evakuace osob připravil sedmnáctý okrsek již podruhé a je v prostějovském regionu ojedinělé. Velmi si aktivity hasičů cením. Akce prověří nejen připravenost jich samotných, ale má i motivační význam. Protože zážitek z nočního zásahu je pro děti nezapomenutelný a možná některé z nich zamíří do řad hasičů,“ ocenil náměstek Krajského sdružení hasičů a starosta Okresního sdružení hasičů Jan Brabec.

„Přemístěním dětí do náhradních prostor naše pohotovost neskončila. Střídali jsme se v hlídání hasičky, ostatní plnili další úkoly, třeba pytlování písku,“ doplnil velitel Fidra.

Námětové cvičení dobrovolných hasičů 17. okrsku proběhlo poprvé vloni, kdy jednotky evakuovaly dětský tábor v Pavlovicích u Kojetína do náhradních stanů.

Sdílet