Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V havarovaném letadle zahynul pilot

Jednasedmdesátiletý muž dnes zemřel při pádu ultralehkého letounu na poli u sportovního letiště v Brně-Medlánkách.

Událost svědek nehody ohlásil hasičům na tísňovou linku ve 12.11 hodin jako pád malého letadla do pole. Protože hlášení vzápětí doplnil o informaci, že se stroj po pádu uprostřed vzrostlého pole vzňal, na místo vyjely čtyři jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici a jednotka školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně-Líšni.

K nehodě na poměrně odlehlém místě uprostřed členitého terénu hasiči dorazili do osmi minut od ohlášení, stroj už byl celý v plamenech. Požár letadla a ohořelého okolního porostu hasiči pomocí dvou vodních proudů dostali ve 12.22 hodin pod kontrolu a po ochlazení zbytků stroje zcela zlikvidovali ve 12.39 hodin. Ve vraku zničeného stroje našli torzo lidského těla. Protože zpočátku nebylo zřejmé, jestli do pole spadl jednomístný nebo dvoumístný letoun, k průzkumu okolí havárie vzlétl také vrtulník letky Policie ČR s hasiči – leteckými záchranáři na palubě. Opakovaný průzkum terénu do vzdálenosti jednoho kilometru od nehody nepotvrdil přítomnost žádné další osoby, která by mohla být v letadle.

Po podrobném vyšetření nehody policisty a pracovníky leteckých orgánů hasiči z vraku stroje vyprostili tělo pilota a zbytky havarovaného letounu vyzvedli z pole.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet