Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vratislavicích hořela Kyselka. Známe příčinu požáru

Dnes v 15.32 hodin byl na operační středisko v Liberci ohlášen požár objektu bývalé „kyselky“ ve Vratislavicích. Na místo se dostavily jednotky z 2. stupně poplachu, celkem sedm jednotek s deseti cisternovými vozy.

AKTUALIZACE:
Dnes byl znovu na místě přítomen vyšetřovatel příčin požáru. Jak informoval, ohnisko požáru bylo nalezeno v prostoru archivu, kde byly skladovány tiskopisy. „Na místo reagoval pozitivně i speciálně vycvičený pes k vyhledávání akcelerantů hoření. Byly odebrány chemické stopy a poslány na expertizu,“ popsal vyšetřovatel por. Bc. Jan Mandl, DiS. s tím, že šlo o úmyslné zapálení. Požár byl bohužel pozdě zpozorován a podle rozsahu škod se přepokládá, že hořelo už minimálně hodinu před ohlášením. Předběžná škoda je zatím velmi hrubě odhadována na 500.000 Kč, uchráněné hodnoty 300.000 Kč.

Profesionálním hasičům z Liberce přijeli na pomoc dobrovolní kolegové z Vratislavic nad Nisou, Vesce, Horního Hanychova, Pilínkova, Růžodolu I. a Proseče nad Nisou.

„Když jsme dorazili na místo, požár zachvácené věže byl v plném rozvoji. Nasadili jsme dva vodní proudy vnitřní částí budovy a jeden proud z venku přes automobilový žebřík,“ popsal velitel zásahu.

Jak pokračoval, bylo zřízeno i čerpací stanoviště z Nisy. Jakmile hasiči dostali oheň částečně pod kontrolu, pustili se do rozebírání střešní konstrukce. Příčina a škody jsou v šetření.

Objekt byl dlouhodobě neobývaný, takže se událost obešla bez zranění. Kolem 18. hodiny se jednotky začaly vracet na základnu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Wikipedia.org: Vratislavice nad Nisou

Vratislavice nad Nisou (německy Maffersdorf) jsou městská čtvrť a od roku 1991 také jediný městský obvod statutárního města Liberce. Rozkládají se na jihovýchodě území Liberce, mají 78 ulic a 1 276 adres. V současnosti mají přibližně 6700 obyvatel.


Wikipedia.org: Vratislavická kyselka

Vratislavická kyselka je minerální voda, která svým složením připomíná minerální vodu lázní Libverda. Obsahuje uhličitan hořečnatý, oxid železitý a oxid uhličitý. Po znárodnění to byla jedna z mála minerálních vod, které se prodávaly již ochucené.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet