Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po střetu auta a kamionu hasiči vyprošťovali

Dne 25. 7. 2011 v 06:45 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě mezi obcí Napajedla a Spytihněv.

Na místo postupně vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína se dvěma výjezdovými vozy a speciálním protichemických autem. Ze Zlína vyjel na místo také velicí důstojník směny a velitel stanice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55 došlo ke střetu osobního auta Š Octavia combi s nákladní soupravou s tahačem zn. Scania (SK).

Podle svědků měl řidič osobního auta defekt, když ve smyku na Spytihněv nejdříve jen těsně minul protijedoucí těžký stavební stroj a následně narazil do protijedoucího kamionu. Řidič nákladní soupravy nemohl střetu zabránit a po čelním nárazu skončil ve svodidlech. Celá souprava s nákladem 24 tun papíru zablokovala hlavní silnici. Řidič osobního auta utrpěl při nárazu těžké zranění a zaklíněný zůstal ve voze mimo cestu.

Ze záchranářů jako první na místo dorazili hasiči z Otrokovic. Okamžitě bylo přineseno vyprošťovací zařízení a hasiči hydraulickými rozpínáky postupně uvolnili sevření zničené karoserie kolem zraněného muže. Následně se ho podařilo hasičům vyprostit a před připravené posádce zdravotnické záchranné služby. Po odnesení pacienta do sanitního vozu byla muži poskytnuta nezbytná první pomoc na zraněné noze, ruce a hlavě. Po ošetření byl muž odvezen do nemocnice k hospitalizaci.

Při nehodě došlo k proražení jedné ze dvou nádrží tahače. Velitel zásahu si nechal ze Zlína vyslat další posilovou jednotku a speciální protichemické auto. Hasiči průraz utěsnili tmelem a kolíky. Zbylou naftu hasiči přečerpali do náhradních nádob. Zásahem bylo zabráněno ekologickému ohrožení okolní půdy.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla zcela stavena doprava na hlavním tahu I/55. Po zadokumentování nehody policií pomohli hasiči se zasypáním znečištěné vozovky sorbenty. Odtažení poškozeného kamionu si zajistil dopravce sám. V obou směrech se vytvořily dlouhé kolony odstavených kamionů, které se nemohly otočit.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet